Majonez wegański – jak go przygotować?

· Maj 9, 2018
Wypróbuj ten przepyszny majonez i dodawaj go do sosów i innych potraw. W końcu wegańską sztuką kulinarną może cieszyć się również nie-weganin!

Wegański majonez to świetny wybór jeśli chodzi o sosy do sałatek. Ma nie tylko lekką konsystencję, ale również wyjątkową wartość odżywczą. Co więcej, nie zwiększy on poziomu cholesterolu w Twojej krwi, ani nie sprawi, że przybierzesz na wadze.

Zwyczajny majonez odgrywa ważną rolę w wielu przepisach, takich jak pieczone skrzydełka kurczaka czy zapiekane ziemniaki. Może też być słonym dodatkiem, który doda potrawom nieco bardziej wyrazistego smaku.

Ten smaczny majonez wegański można stosować zamiast tradycyjnego oraz dodawać do niezliczonych ilości sosów!

Początki majonezu

Mówi się, że majonez ma swój początek na wyspie Minorka, aby być bardziej szczegółowym, w mieście Mahon w Hiszpanii. To właśnie stąd ma pochodzić nazwa tego białego sosu – mahonesa.

Tak czy inaczej, szacuje się, że powstał on mniej więcej w połowie XIX wieku. Od tamtego czasu stosowany jest niezwykle często jako dodatek do przeróżnych potraw.

majonez i czosnek

Emulsja?

Tak, majonez jest emulsją. Emulsja to jednolita mieszanina dwóch cieczy. Oznacza to, że jeden z płynów rozprasza się w drugim w niewielkich cząsteczkach. To w ten sposób przyjmuje stabilną konsystencję.

Będąc emulsją, nasz biały sos powstaje ze zmieszania oleju w wodnistych substancjach. Dzieje się tak dzięki lecytynie, emulgatorowi znajdującemu się w żółtku jaja kurzego.

Lecytyna otacza maleńkie drobinki oleju, które oddzielają się, kiedy są ubijane. W ten sposób lecytyna sprawia, że olej jest się w stanie łączyć na nowo. Biorąc to wszystko pod uwagę, jak w takim razie możemy przygotować wegański majonez bez żółtka?

Weganizm a spożywanie majonezu

Weganizm to filozofia opierająca się na szacunku wobec życia zwierząt. Z tego powodu weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Zatem jakiego rodzaju żywność jest wykluczana? Mięso, ryby, owoce morza, mleko, miód, jaja oraz podobne składniki.

majonez wegański

Dlatego też weganie nie jadają innych produktów, w tym majonezu. W zamian poszukują składników roślinnych, które mogą zastąpić te tradycyjne.

Jak przygotować wegański majonez?

Przygotowanie wegańskiego majonezu nie różni się zasadniczo od zrobienia tego tradycyjnego. Może nawet smakować lepiej.

Aby przygotować wegańską wersję majonezu, będziesz potrzebować podstawowych składników: olej roślinny oraz mleko pochodzenia roślinnego (sojowe, owsiane, ryżowe itp.). Ponadto można dodać nieco soli oraz cytryny lub octu.

Ważne, aby pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przepis ten może nie zadziałać, jeśli olej będzie mieć letnią temperaturę, a mleko będzie zimne.

wegański majonez

Składniki

  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny (przynajmniej 3 ml)
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek (180-190 g)

Przygotowanie

  • Wlej mleko roślinne do blendera wraz z sokiem z cytryny i miksuj przez chwilę.
  • Zmniejsz moc miksowania i stopniowo dodawaj olej.
  • Na koniec, kiedy sos przybierze pożądaną konsystencję dodaj szczyptę soli.
  • Najlepiej przetrzymywać go w szklanym naczyniu i spożyć w przeciągu 3 dni.

To podstawowy przepis na przygotowanie wegańskiego majonezu. Możesz również dodać inne składniki, aby dodać mu innego smaku, w zależności od zastosowania. Na przykład nieco czosnku, kolendry czy pietruszki może sprawić, że nasz majonez będzie bardziej wyrazisty.

Jednocześnie możesz zastosować olej innego typu, co doda wyjątkowego smaku Twoim potrawom. Jak widzisz, majonez jest naprawdę przydatnym dodatkiem, przy czym jego wegańska wersja w niczym nie ustępuje tej tradycyjnej.