Sińce pod oczami – rozjaśnij je olejkami eterycznymi

· Listopad 26, 2018
Skóra wokół oczu wymaga specjalnej troski, ponieważ jest to najbardziej wrażliwa część twarzy. Być może nie wiedziałaś, ale możesz pozbyć się sińców pod oczami przy pomocy olejków eterycznych. Czytaj dalej i dowiedz się więcej.

Czy masz sińce pod oczami? Czy przeszkadzają Ci, sprawiają, że wyglądasz na zmęczoną i dodają Ci lat? Koniecznie więc przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się o sześciu olejkach eterycznych, posiadających moc rozjaśniania sińców – i to w krótkim czasie.

Dobrze sypiasz, a mimo to wciąż masz nieestetyczne sińce pod oczami? Jeśli odpowiedź brzmi „tak”, oznacza to, że najprawdopodobniej masz niezwykle wrażliwą skórę. Z pomocą przychodzą naturalne remedia, które pomogą Ci zwalczyć ten problem i nawilżą Twoją skórę, a zwłaszcza skórę w okolicy oczu.

Cienie pod oczami są wynikiem przesuszenia skóry w tych rejonach. Dzieje się tak, ponieważ w okolicach pod oczami występuje bardzo mało gruczołów łojowych.

Sprawia to, że miejsca te są dużo bardziej wrażliwe. Po nadmiernym wystawieniu na działanie słońca, tworzą się tzw. „wory pod oczami”, a skóra ciemnieje wskutek wytwarzania nadmiaru melaniny.

Sześć olejków na sińce pod oczami

1. Olej migdałowy

Migdały mają mnóstwo korzystnych właściwości, zarówno odżywczych, jak i leczniczych. Jak większość orzechów, zawierają one kwas olefinowy, który wpływa korzystnie na serce. Znamy dwa rodzaje migdałów – gorzkie i słodkie. Właśnie te ostatnie są najczęściej używane w kuchni i kosmetyce.

Olej migdałowy przede wszystkim nawilża i rozjaśnia skórę. Zawiera on kwasy tłuszczowe, wodę, białka, błonnik, żelazo, potas i witaminy (A, B, C, D oraz E). Dzięki tym cechom, jest on znakomitym środkiem rozjaśniającym sińce pod oczami.

Polecamy również lekturę tego artykułu: Olej migdałowy – zastosowania znane i nieznane

Jak go stosować?

  • Nałóż na opuszki palców wskazujących po dwie lub trzy krople oleju migdałowego, a następnie delikatnie wmasuj go w sińce pod oczami.
  • Stosuj codziennie przed snem, a rano umyj twarz, jak zwykle.
  • Aby uzyskać szybki rezultat, musisz wykonywać ten zabieg regularnie.
Olej migdałowy na sińce pod oczami

2. Olej arganowy

Olej arganowy posiada właściwości regenerujące, antyseptyczne i przeciwgrzybicze. W dodatku jest przepełniony antyoksydantami. Nawilża i zmiękcza Twoją skórę i włosy, ponieważ zawiera witaminę E oraz kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9. Jest on więc idealny do rozjaśniana sińców pod oczami.

Jak go stosować?

  • Podobnie, jak w przypadku oleju migdałowego, zmasuj dwie lub trzy krople przy pomocy palców co wieczór, przed snem.
  • Pamiętaj, aby uprzednio dobrze oczyścić twarz i pozbyć się wszelkich pozostałości makijażu i zanieczyszczeń.

3. Olejek koperkowy

Koper włoski ma właściwości odtruwające i moczopędne. Pomaga również usprawnić trawienie, krążenie krwi i poprawia elastyczność skóry. Olejek koperkowy zawiera białka i witaminy A, B i C.

Jak go stosować?

Mimo że olejek ten posiada wiele korzystnych właściwości, to nie zaleca się jego używania w nadmiarze. W dużych ilościach może on bowiem okazać się trujący, dlatego też używaj go ostrożnie.

  • Nanieś trzy krople olejku na okolice pod oczami i wmasuj za pomocą opuszka palców.
  • Polecamy używanie olejku koperkowego przed snem, maksymalnie do trzech razy w tygodniu.

4. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek zawiera mnóstwo antyoksydantów. Spożywana, pomaga zapobiegać problemom układu krążenia, przynosi ulgę w zaparciach, a także obniża prawdopodobieństwo komplikacji u osób cierpiących na cukrzycę. Stosowana zewnętrznie doskonale nawilża i regeneruje. Zawiera duże ilości kwasu olefinowego.

Jak ją stosować?

  • Stosuj kompresy nasączone oliwą z oliwek, przykładając je na oczy na kilka minut.
  • Usuń kompresy, ale nie zmywaj oleju, pozostawiając go na noc.
  • Rano umyj twarz jak zwykle.

5. Olejek różany

Olejek różany jest jednym z najczęściej stosowanych olejów w kosmetyce. Jednym z powodów jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i witamin.

Posiada on właściwości opóźniające procesy starzenia, rozjaśnia przebarwienia skórne, nawilża skórę, stymuluje krążenie i wzmacnia Twój układ odpornościowy. Dlatego też olejek różany jest pomocny przy rozjaśnianiu sińców pod oczami.

Jak go stosować?

  • Dobrze oczyść skórę twarzy, co pozwoli na lepsze wchłanianie olejku.
  • Nanieś dwie lub trzy krople olejku na opuszki palców i delikatnie wmasuj w skórę pod oczami.

Koniecznie przeczytaj również ten artykuł: Jak wyglądać młodziej bez wydawania pieniędzy?

6. Olejek lawendowy

Olejek lawendowy jest niesamowity: posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwdepresyjne, antyseptyczne i antybakteryjne. Jest on również naturalnym środkiem przeciwbólowym. Posiada także właściwości odtruwające i usprawnia krążenie. Ponadto, działa gojąco na skórę.

Jak go stosować?

  • Zmieszaj dwie krople olejku z wodą w celu przygotowania naturalnego środka na sińce pod oczami.
  • Nanoś co wieczór przed snem. Zmyj rano, myjąc twarz jak zwykle.
Olejek lawendowy

Każdy z powyższych olejków jest wspaniałym środkiem na rozjaśnienie sińców pod oczami. Używane regularnie, dają najlepsze rezultaty. Pamiętaj również o codziennym stosowaniu na twarzy i szyi kremu z filtrem przeciwsłonecznym.

Skóra wokół Twoich oczu jest znacznie bardziej wrażliwa od reszty Twego ciała, dlatego dobrze o nią dbaj.

1. Bakkali F, Averbeck S, Averbeck D, Idaomar M. Biological effects of essential oils - A review. Food and Chemical Toxicology. 2008. 2. Bakkali F, Averbeck S, Averbeck D, Idaomar M. Biological effects of essential oils--a review. Food Chem Toxicol . 2008; 3. Can Başer KH, Buchbauer G. Handbook of essential oils: Science, technology, and applications, second edition. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications, Second Edition. 2015. 4. Ali B, Al-Wabel NA, Shams S, Ahamad A, Khan SA, Anwar F. Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2015. 5. Ahmad Z. The uses and properties of almond oil. Complement Ther Clin Pract. 2010; 6. Callan NW, Johnson DL, Westcott MP, Welty LE. Herb and oil composition of dill (Anethum graveolens L.): Effects of crop maturity and plant density. Ind Crops Prod. 2007;