Olejek z drzewa sandałowego: korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek eteryczny z drzewa sandałowego stosowany jest w medycynie ajurwedyjskiej do wspomagania leczenia różnych problemów zdrowotnych - czytaj dalej i dowiedz się więcej!
Olejek z drzewa sandałowego: korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Ostatnia aktualizacja: 23 sierpnia, 2022

Olejek z drzewa sandałowego to olej pozyskiwany z drewna i korzeni drzewa zwanego Santalum album. Uprawia się go głównie w Indiach, ale także w Indonezji.

Drzewo sandałowe ma gładką i szarobrązową korę, a drewno ma żółte odcienie ochry. Ponadto ma małe fioletowe lub różowe kwiaty.

Roślina ma duże znaczenie w rytuałach hinduistycznych i buddyjskich. W tych zwyczajach często używa się je w formie kadzidła. Poza tym olejek z drzewa sandałowego znalazł zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia niektórych problemów zdrowotnych.

Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Poniżej przyjrzymy się wszystkim jego zastosowaniom.

Jakie zalety ma olejek z drzewa sandałowego

Olejek eteryczny z drzewa sandałowego wykorzystuje się do różnych celów terapeutycznych, zwłaszcza w medycynie ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie chińskiej. Jednak wiele jego zastosowań opiera się wyłącznie na niepotwierdzonych doniesieniach i nie ma dowodów opartych na badaniach naukowych. Jakie więc oferuje potencjalne korzyści?

Leczenie lęku

Ze względu na zawartość związków lotnych olejek z drzewa sandałowego znalazł zastosowanie w aromaterapii w celu zrównoważenia układu nerwowego i zmniejszenia lęku. Jego wdychanie przez dyfuzor wywołuje efekt relaksujący, który może objawiać się poprawą nastroju.

W rzeczywistości małe badanie opublikowane w Worldviews on Evidence-Based Nursing wykazało, że sesja aromaterapii z użyciem drzewa sandałowego, lawendy, mięty pieprzowej i pomarańczy pomagała w zmniejszeniu lęku w grupie kobiet poddawanych biopsji piersi.

Możesz również przeczytać ten artykuł: Czym są olejki eteryczne oraz jak i dlaczego działają?

Gojenie ran

Tradycyjnie olej ten stosowano na drobne rany skóry, aby zmniejszyć ryzyko infekcji i przyspieszyć gojenie. W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Ruhr-Universität Bochum w Niemczech ustalono, że skóra ma specjalny receptor dla drzewa sandałowego. Po aktywacji zwiększa proliferację komórek, aby przyspieszyć powrót do zdrowia.

Tratada Cicatriz z sandałem.

Właściwości przeciwzapalne

Badania opublikowane w Indian Dermatology Online Journal sugerują, że drzewo sandałowe może być środkiem przeciwzapalnym. Dzieje się tak, ponieważ może zmieniać sygnalizację komórkową w ciele. W ten sposób wspomaga leczenie objawów zapalnych schorzeń skóry, takich jak łuszczyca i atopowe zapalenie skóry.

Właściwości przeciwnowotworowe

Główny składnik aktywny oleju sandałowego, alfa-santalol, został zbadany pod kątem potencjału niszczenia komórek rakowych. W badaniu udostępnionym w Archives of Biochemistry and Biophysics ustalono, że składnik ten pomaga indukować śmierć komórek raka skóry.

Pomimo tych ustaleń nie ma wystarczających dowodów, aby uznać ten produkt za leczenie raka.

Jakie tradycyjne zastosowania ma olejek z drzewa sandałowego

Poza powyższymi korzyściami, olejek z drzewa sandałowego stosowano jako środek leczniczy na inne schorzenia. I chociaż nie jest to lek pierwszego wyboru w przypadku choroby, ogólnie jest dobrze tolerowany i może być traktowany jako środek pomocniczy.

Jakie są jego główne zastosowania?

  • Choroby skórne. W szczególności jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne wspomagają leczenie trądziku, brodawek i łuszczycy.
  • Infekcje dróg moczowych. Posiada właściwości antyseptyczne i moczopędne, które wspomagają łagodzenie zapalenia pęcherza i cewki moczowej.
  • Choroby układu oddechowego. Jego lotne związki przyczyniają się do oczyszczenia dróg oddechowych w przypadku przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli i zatok.
  • Problemy z krążeniem. Miejscowo stosowany jako tonik żylny wspomaga leczenie żylaków i hemoroidów.
  • Infekcje jamy ustnej. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym pomaga redukować infekcje jamy ustnej i dziąseł.
  • Grzybica paznokci. Zewnętrznie pomaga również kontrolować grzybicę paznokci.

Zagrożenia i możliwe skutki uboczne olejku sandałowego

Ogólnie rzecz biorąc, olejek z drzewa sandałowego jest bezpieczny dla większości ludzi, o ile stosuje się go prawidłowo i we właściwej dawce. Zwykle jest dość dobrze tolerowany.

Jednak ze względu na brak badań naukowych zaleca się unikanie olejku w następujących przypadkach:

  • Ciąża i laktacja
  • Dzieci poniżej szóstego roku życia
  • Osoby przed operacją (najpierw skonsultuj się z lekarzem)
  • Pacjenci z zapaleniem żołądka, chorobami wątroby i patologiami neurologicznymi

Sam olejek eteryczny może podrażniać skórę. Z tego powodu najlepiej mieszać go z olejem nośnym, takim jak kokosowy, oliwkowy lub migdałowy.

Ponadto zaleca się wykonanie testu płatkowego, aby wykluczyć wszelkie możliwe reakcje. Aby to zrobić, po prostu nałóż niewielką ilość na obszar skóry. Jeśli po 12 godzinach nie ma podrażnień ani dyskomfortu, można go bez problemu nałożyć.

Sándalo para la łuszczyca.

Jak wybrać wysokiej jakości olejek z drzewa sandałowego?

Kupując olejek z drzewa sandałowego, należy sprawdzić, czy spełnia on określone właściwości. W ten sposób upewnimy się, że kupujemy czysty produkt. Przede wszystkim musi mieć minimum 90% ekstraktu bezalkoholowego.

Etykieta musi określać, że pochodzi z gatunku albumu Santalum. Jeśli ma nazwy takie jak „olejek zapachowy” lub „olejek z esencją drzewa sandałowego”, to prawdopodobnie będą to wersje syntetyczne z mieszankami innych olejków.

Podoba Ci się ten artykuł? Możesz również przeczytać: Olejek eteryczny z bergamotki: korzyści i możliwe skutki uboczne

Jak używać tego olejku w domu?

Olejek eteryczny z drzewa sandałowego może być stosowany w aromaterapii, do masażu lub do użycia w kapsułkach. Ta ostatnia forma zwykle występuje w porcjach od 20 do 50 mg. Zaleca się przyjmowanie 3 lub 4 dziennie, w zależności od dolegliwości.

Inne sposoby korzystania z olejku sandałowego są następujące:

  • W dyfuzorach zapachowych.
  • Zmieszany z olejem migdałowym lub kokosowym do masażu skóry.
  • Dodawany do perfum, kremów do ciała lub balsamów (około 3 do 5 kropli).
  • Dodany do wrzącej wody (opary mogą być wdychane w przypadku problemów z oddychaniem).

O czym należy pamiętać o olejku z drzewa sandałowego

Do chwili obecnej nie ma badań klinicznych, które potwierdziłyby wszystkie korzyści przypisywane olejkowi sandałowemu. Mimo to jest to dobrze tolerowany produkt, który można stosować jako środek uzupełniający. W aromaterapii i miejscowo stanowi dobry sposób na relaks ciała i umysłu.

Poza tym jego składniki sprzyjają pielęgnacji skóry i pomagają łagodzić objawy powszechnych dolegliwości, takich jak przeziębienia. Czy zechcesz wypróbować olejek z drzewa sandałowego w domu?

To może Cię zainteresować ...
Olejek z drzewa herbacianego i jego właściwości
Krok do Zdrowia
Przeczytaj na Krok do Zdrowia
Olejek z drzewa herbacianego i jego właściwości

Olejek z drzewa herbacianego jest stosowany jako remedium na problemy ze skórą od wieków. Jednakże gama jego zastosowań jest o wiele szersza.



  • Trambert R, Kowalski MO, Wu B, Mehta N, Friedman P. A Randomized Controlled Trial Provides Evidence to Support Aromatherapy to Minimize Anxiety in Women Undergoing Breast Biopsy. Worldviews Evid Based Nurs. 2017 Oct;14(5):394-402. doi: 10.1111/wvn.12229. Epub 2017 Apr 10. PMID: 28395396.
  • Sandalwood scent facilitates wound healing and skin regeneration. (2014).
    eurekalert.org/pub_releases/2014-07/rb-ssf070814.php
  • Rajsmita B, Keshavamurthy V. Re-discovering Sandalwood: Beyond Beauty and Fragrance. Indian Dermatol Online J. 2019 May-Jun;10(3):296-297. doi: 10.4103/idoj.IDOJ_357_18. PMID: 31149575; PMCID: PMC6536050.
  • Dickinson, S. E., Olson, E. R., Levenson, C., Janda, J., Rusche, J. J., Alberts, D. S., & Bowden, G. T. (2014). A novel chemopreventive mechanism for a traditional medicine: East Indian sandalwood oil induces autophagy and cell death in proliferating keratinocytes. In Archives of Biochemistry and Biophysics (Vol. 558, pp. 143–152). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.abb.2014.06.021
  • Moy RL, Levenson C. Sandalwood Album Oil as a Botanical Therapeutic in Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2017 Oct;10(10):34-39. Epub 2017 Oct 1. PMID: 29344319; PMCID: PMC5749697.