Olej z nasion bawełny - zastosowania, korzyści i zagrożenia

Olej z nasion bawełny z jednej strony może przynosić wiele korzyści, z drugiej zaś jego stosowanie może pociągać ze sobą pewne ryzyko.
Olej z nasion bawełny - zastosowania, korzyści i zagrożenia

Ostatnia aktualizacja: 05 maja, 2022

Olej z nasion bawełny jest produktem otrzymywanym z gatunków roślin znanych jako Gossypium hirsutum i Gossypium herbaceum. W szczególności służy do gotowania, chociaż ma również zastosowania lecznicze i kosmetyczne.

Od lat 80. XIX wieku jest częścią amerykańskiej diety i stał się jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych w Stanach Zjednoczonych. Jednak obecnie olej z nasion bawełny nie jest tak popularny na rynku, ponieważ wyparły go inne odmiany, takie jak olej sojowy i kukurydziany.

W każdym razie jest to olej, który wyróżnia się jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do zdrowia układu krążenia. To także wszechstronny produkt, który możesz włączyć do swojej diety na wiele sposobów. Ale co mówią badania? A jakie są jego możliwe zagrożenia?

Olej z nasion bawełny – zastosowanie

Olej z nasion bawełny jest regularnie stosowany w przemyśle spożywczym, ponieważ ma zdolność przedłużania okresu przydatności do spożycia żywności. Można go znaleźć w produktach takich jak chipsy ziemniaczane, ciasta, majonez, margaryna i sosy sałatkowe.

Jest nawet preferowany w wypiekach, ponieważ zapewnia wilgoć i teksturę. Inne pokarmy, w których jest obecny, to:

  • Kuchnia orientalna.
  • Glazury.
  • Bite polewy.
  • Płatki.
  • Pikantne jedzenie.

Należy między innymi zauważyć, że ten produkt ma również zastosowanie niespożywcze, takie jak lampy naftowe, świece, środki owadobójcze i detergenty do prania. Jednocześnie ma również pewne zastosowania lecznicze i kosmetyczne.

Kamienie do masażu, sole do kąpieli i świece.
Olej z nasion bawełny to nie tylko część przemysłu spożywczego i farmakologii; jest również obecny na przykład w świecach.

Korzyści z oleju z nasion bawełny

Korzyści płynące z oleju z nasion bawełny są w dużej mierze związane z jego wartością odżywczą. W szczególności dostarcza tylko około 4 gramów tłuszczów nasyconych na łyżkę stołową lub 16% zalecanego dziennego spożycia. W celu zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego podmioty, takie jak American Heart Association sugerują wybór olejów o tych właściwościach tłuszczów nasyconych.

Jednak zawiera również 7 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na łyżkę stołową, co daje korzyści zdrowotne dla serca. Mówiąc dokładniej, dostarcza 2% dziennego spożycia kwasów omega-3 i 58% omega-6.

W mniejszym stopniu zawiera również tłuszcze jednonienasycone, które eksperci polecają w diecie jako suplement stymulujący wzrost HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Jest także źródłem witaminy E lub alfa-tokoferolu, kluczowego składnika odżywczego w metabolizmie komórkowym i zapobieganiu chorobom. Ale czy istnieją dowody na jego wpływ na nasze zdrowie? Zobaczmy!

1. Działanie przeciwzapalne

Nie ma badań, które dowodzą, że olej z nasion bawełny ma właściwości przeciwzapalne. Istnieją jednak dowody na działanie przeciwzapalne tłuszczów jednonienasyconych. W tym sensie ta odmiana oleju może mieć wpływ na redukcję zapalnych substancji chemicznych we krwi.

Zawartość tłuszczów jednonienasyconych wynosi 18%, ale po częściowym uwodornieniu można ją zwiększyć do 50%. W każdym razie jest to suplement diety, który działa w ramach zdrowej diety.

2. Ochrona zdrowia układu krążenia

Jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tym oleju przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych. Artykuł przeglądowy, który pojawił się w Bibliotece Cochrane’a sugeruje, że ten typ lipidów obniża poziom cholesterolu LDL i podnosi poziom cholesterolu HDL. To z kolei zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej lub udaru mózgu.

Należy jednak pamiętać, że olej z nasion bawełny zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż inne oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek. Dlatego spożywanie go w nadmiarze może mieć odwrotny skutek. Dlatego powinniśmy używać go z umiarem; tylko wtedy, gdy nie można wybrać innego, bardziej przyjaznego dla serca olejku.

3. Aktywność przeciwnowotworowa

Olej z nasion bawełny nie jest alternatywną terapią przeciwko rakowi. Jednak niektóre badania przyniosły istotne ustalenia dotyczące korzyści płynących z oleju z nasion bawełny w walce z tą chorobą.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Anticancer Research wykazało, że gossypol – naturalna toksyna obecna w tym oleju przed rafinacją – pomógł stłumić komórki rakowe, które wykazywały oporność na wiele leków.

Tymczasem badanie w Molecular Cancer Therapeutics wykazało, że substancja ta była również przydatna w zmniejszaniu wzrostu guza u pacjentów z rakiem prostaty. Na razie jest to temat, który wciąż jest badany, więc potrzeba więcej dowodów.

4. Pielęgnacja skóry

Jedno zastosowanie oleju z nasion bawełny, które nie jest uważane za kontrowersyjne, ma związek z pielęgnacją skóry. Biorąc pod uwagę zawartość witaminy E i kwasów tłuszczowych, ten składnik zapewnia następujące korzyści:

  • Nawilżający.
  • Przeciw starzeniu.
  • Zwiększona przepuszczalność skóry (cecha, która pomaga skórze lepiej wchłaniać inne produkty).
  • Ochrona bariery skóry.
  • Gojenie się ran.
Kobieta nakłada krem na twarz.
Zaleca się stosowanie oleju z nasion bawełny na skórze i wiąże się z nim wiele zagrożeń.

Zagrożenia związane z olejem z nasion bawełny

Zagrożenia związane ze stosowaniem oleju z nasion bawełny mają związek z zawartością gossypolu. Substancja ta jest naturalną toksyną, która nadaje jej szczególny żółty kolor.

Między innymi chroni roślinę przed owadami. I chociaż badano jego potencjał przeciwnowotworowy, stwierdzono, że ma następujące negatywne skutki:

  • Bezpłodność.
  • Problemy w okresie ciąży, w tym wczesny rozwój embrionalny.
  • Uszkodzenie wątroby.
  • Niewydolność oddechowa.
  • Anoreksja.

Należy również wziąć pod uwagę możliwość uczulenia niektórych osób na zewnętrzne stosowanie oleju z nasion bawełny. Dlatego najlepiej zrobić mały test wrażliwości przed użyciem produktu w całości. Jeśli po 24 godzinach nie ma śladów uczulenia, bez problemu można go nałożyć.

Inne oleje są bardziej polecane

Przez długi czas olej z nasion bawełny wyróżniał się właściwościami, ceną i uniwersalnością. Chociaż prawdą jest, że ma pewne zalety, nie należy lekceważyć możliwych zagrożeń i zawartości tłuszczów nasyconych. Dlatego przy wyborze dobrego oleju najlepiej zdecydować się na inne odmiany, takie jak oliwa lub olej słonecznikowy.

Mimo to eksperci uważają, że większość komercyjnych prezentacji tego oleju jest bezpieczna, ponieważ nie stanowią problemu, jeśli są używane z umiarem. Produkt należy przechowywać w hermetycznym opakowaniu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, w chłodnym miejscu.

This might interest you...
Olej z ogórecznika – korzyści i zastosowania
Krok do Zdrowia
Przeczytaj na Krok do Zdrowia
Olej z ogórecznika – korzyści i zastosowania

Olej z ogórecznika, który jest wytwarzany z nasion rośliny o tej samej nazwie, przyniósłby różne korzyści, a jego zastosowania sięgają czasów staro...



  • Munroe CE. The Use of Cotton-Seed Oil as Food, and for Medicinal Purposes. Public Health Pap Rep. 1884;10:236-240.
  • Daniel DR, Thompson LD, Shriver BJ, Wu CK, Hoover LC. Nonhydrogenated cottonseed oil can be used as a deep fat frying medium to reduce trans-fatty acid content in french fries. J Am Diet Assoc. 2005 Dec;105(12):1927-32. doi: 10.1016/j.jada.2005.09.029. PMID: 16321599.
  • Allayee H, Roth N, Hodis HN. Polyunsaturated fatty acids and cardiovascular disease: implications for nutrigenetics. J Nutrigenet Nutrigenomics. 2009;2(3):140-8. doi: 10.1159/000235562. Epub 2009 Sep 23. PMID: 19776641; PMCID: PMC2820567.
  • Schwingshackl L, Hoffmann G. Monounsaturated fatty acids and risk of cardiovascular disease: synopsis of the evidence available from systematic reviews and meta-analyses. Nutrients. 2012;4(12):1989-2007. Published 2012 Dec 11. doi:10.3390/nu4121989
  • Ravaut G, Légiot A, Bergeron KF, Mounier C. Monounsaturated Fatty Acids in Obesity-Related Inflammation. Int J Mol Sci. 2020;22(1):330. Published 2020 Dec 30. doi:10.3390/ijms22010330
  • Abdelhamid AS, Martin N, Bridges C, et al. Polyunsaturated fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018;7(7):CD012345. Published 2018 Jul 18. doi:10.1002/14651858.CD012345.pub2
  • Huang, Y., Wang, L., Chang, H., Ye, W., Dowd, M., Wan, P., & Lin, Y.C. (2006). Molecular mechanisms of (-)-gossypol-induced apoptosis in human prostate cancer cells. Anticancer research, 26 3A, 1925-33 .
  • Volate SR, Kawasaki BT, Hurt EM, et al. Gossypol induces apoptosis by activating p53 in prostate cancer cells and prostate tumor-initiating cells. Mol Cancer Ther. 2010;9(2):461-470. doi:10.1158/1535-7163.MCT-09-0507
  • Keen MA, Hassan I. Vitamin E in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2016;7(4):311-315. doi:10.4103/2229-5178.185494
  • Gadelha IC, Fonseca NB, Oloris SC, Melo MM, Soto-Blanco B. Gossypol toxicity from cottonseed products. ScientificWorldJournal. 2014;2014:231635. doi:10.1155/2014/231635