Olej moringa - dowiedz się czegoś więcej na jego temat!

Olej moringa ma pozytywne działanie na skórę. Oczyszcza ją, nawilża i zwalcza trądzik. Dowiedz się zatem więcej na jego temat!
Olej moringa - dowiedz się czegoś więcej na jego temat!

Ostatnia aktualizacja: 19 lipca, 2021

Moringa to odmiana drzew klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Należy do niej 13 gatunków, w tym Moringa oleifera, z którego wytwarza się olej moringa.

Olej moringa znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych i pielęgnacyjnych. Służy do oczyszczania i nawilżania skóry oraz włosów.

Moringa można dostać także w postaci proszku, kapsułek, sproszkowanych liści i nasion. Odkryj olej z tej rośliny i jego zastosowania oraz ewentualne działania uboczne.

Czym jest olej moringa?

Olej moringa wytwarza się z nasion drzewa Moringa oleifera. Roślina ta znana jest także pod nazwą ben i pochodzi z południowoindyjskiej Kerali.

Różne części tej rośliny znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach (nasiona, korzenie, kora, kwiaty i liście) takich jak przemysł kosmetyczny, medycyna czy kuchnia. Dlatego też drzewo to bywa nazywane cudownym lub magicznym.

Nic więc dziwnego, że olej dostępny jest w postaci oleju kuchennego jak i olejku eterycznego. Stanowi też składnik wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów.

Otrzymywanie

Olej otrzymuje się z nasion moringa. Pokryte są one charakterystyczną skorupką i zawierają 40 % oleju. Otrzymuje się go poprzez kompresowanie nasion. Tłoczenie na zimno to metoda pozwalająca na otrzymanie lepszej jakości oleju, ale jest ona mniej wydajna.

Dlatego też producenci podgrzewają ziarna lub korzystają z rozpuszczalników, by otrzymać więcej oleju. Dotyczy to prawie 50 % produkcji, co zmniejsza jej jakość i czystość produktu. Warto kupować olej tłoczony na zimno.

Co ciekawe, potrzeba około 500 nasion moringa, by uzyskać 1 uncję (29,6 mililitra) oleju tłoczonego na zimno, co tłumaczy wysokie koszta.

Zastosowania

Zastosowania oleju moringa znane są od starożytności, kiedy to wykorzystywano go jako ziołowy składnik kosmetyków. Obecnie nadal stosuje się go w kosmetyce, ale znane są też inne jego właściwości.

  • W przemyśle kosmetycznym działa jako środek oczyszczający, nawilżający i jako lubrykant, ze względu na dużą zawartość kwasu oleinowego (jednonienasyconego kwasu tłuszczowego typu omega 9).
  • W przemyśle spożywczym i w gastronomii wykorzystuje się go jako tańszy zamiennik drogich olejów dzięki wysokiej zawartości białka i kwasu oleinowego.
  • Olej moringa znajduje też zastosowanie w branży energii odnawialnych. Badanie opublikowane w Bioresource Technology wykazało, że może być stosowany jako biopaliwo, czyli alternatywna dla benzyny.
Olej moringa może zastępować inne, droższe składniki.

Olej moringa i jego działanie

Nasiona Moringa oleifera to źródło zdrowych substancji (tłuszczów jednonienasyconych, białek i steroli, między innymi) o pozytywnym wpływie na organizm. Przyjrzyjmy się dokładniej zaletom tej rośliny.

Kuchnia

Jeśli chodzi o zdrowie w ogóle, olej moringa ma następujące zalety:

  • Reguluje poziom cholesterolu: jak podaje badanie opublikowane w  Nutrients sterole zawarte w oleju moringa obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Stanowi źródło antyoksydantów: olej ten zawiera dużo beta-sitosterolu, czyli naturalnie występującego sterolu roślinnego o działaniu przeciwutleniającym i przeciwcukrzycowym. Potrzeba jednak więcej badań na ten temat.
  • Ma działanie przeciwzapalne: związki aktywne zawarte w oleju moringa (tokoferole, katechina, kwercetyna, kwas ferulowy i zeatyna) mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz przeciwdziałają trądzikowi.

Pielęgnacja

Oto funkcje oleju moringa w pielęgnacji skóry:

  • Nawilżanie: olej moringa skutecznie nawilża i dobrze nadaje się do skóry suchej i wrażliwej. Ma to związek z 40 % zawartością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i 70 % zawartością kwasu oleinowego, który wspiera naturalną barierę ochronną skóry zapobiegając utracie wody i uszkodzeniom powodowanym przez czynniki zewnętrzne.
  • Oczyszczanie: dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego, olej moringa skutecznie oczyszcza skórę.
  • Działanie przeciwstarzeniowe: olej moringa wypełnia drobne zmarszczki i pozostawia skórę zdrową. Wybieraj jednak zawsze produkty zawierające świeże składniki.
  • Działanie lecznicze i gojące: jak dowodzi badanie opublikowane w  Advances in Traditional Medicine olej moringa wspomaga gojenie ran i poparzeń.
  • Zwalczanie trądziku: jak podaje badanie opublikowane w Lipids in Health and Disease olej ten ma działanie przeciwzapalne i pomaga zwalczać trądzik. Dlatego też jest ważnym składnikiem produktów wyrównujących koloryt, spłycających zmarszczki oraz linie mimiczne oraz leczących wypryski.
  • Olej nośny: olej moringa nadaje się na bazę produktów do aromaterapii, gdyż ma długą przydatność.

Inne zastosowania

Nasiona wykorzystywane są nie tylko do wytwarzania oleju. Razem z owocami i liśćmi stanowią paszę dla bydła.

W Afryce nasiona stosuje się do dezynfekcji wody pitnej. Liście z kolei to ekologiczny nawóz dla plantacji.

Efekty uboczne

Chociaż składnik ten uważa się za magiczny i bezpieczny w stosowaniu, nie ma dość prac naukowych na temat możliwych działań ubocznych oleju moringa.

Dlatego też zaleca się wykonanie testu przed jego zastosowaniem. Nałóż odrobinę za ucho i poczekaj 24 godziny. Jeśli pojawi się reakcja alergiczna, zrezygnuj ze stosowania oleju.

Olej moringa dobrze działa na trądzik.

Jakie zalety ma olej moringa?

Olej moringa tłoczony jest z nasion Moringa oleifera, czyli najbardziej znanego gatunku tej odmiany drzew tropikalnych. Zwykle dostępne jest w postaci oleju kuchennego i eterycznego.

Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i redukuje zły cholesterol. Sprawdza się także w pielęgnacji skóry. Nadaje się do oczyszczania i nawilżania, zwalcza trądzik i zmniejsza zmarszczki mimiczne.

Działania uboczne tej substancji są nieznane. Dlatego zaleca się wykonanie testu przed zastosowaniem jej oraz konsultację ze specjalistą.

To może Cię zainteresować ...

Olejek lawendowy: idealny dla domu i dla skóry
Krok do Zdrowia
Przeczytaj na Krok do Zdrowia
Olejek lawendowy: idealny dla domu i dla skóry

Olejek lawendowy jest zbyt dobry, by go ignorować. Jest znakomity dla zdrowia, skóry, a nawet  gospodarstwa domowego. Chcesz wiedzieć więcej?



  • Rashid, U., Anwar, F., Moser, B. R., & Knothe, G. (2008). Moringa oleifera oil: a possible source of biodiesel. Bioresource technology, 99(17), 8175–8179. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.03.066
  • Trautwein, E. A., Vermeer, M. A., Hiemstra, H., & Ras, R. T. (2018). LDL-Cholesterol Lowering of Plant Sterols and Stanols-Which Factors Influence Their Efficacy?. Nutrients, 10(9), 1262. https://doi.org/10.3390/nu10091262
  • Meireles, D., Gomes, J., Lopes, L., Hinzmann, M., & Machado J. (2020). A review of properties, nutritional and pharmaceutical applications of Moringa oleifera: integrative approach on conventional and traditional Asian medicine. Advances in Traditional Medicine (ADTM), 20, 1–21. https://doi.org/10.1007/s13596-020-00468-0
  • Nadeem, M., & Imran, M. (2016). Promising features of Moringa oleifera oil: recent updates and perspectives. Lipids in health and disease, 15, 212. https://doi.org/10.1186/s12944-016-0379-0