Olej rycynowy – zalety i zastosowania

· Styczeń 18, 2016
Olej rycynowy ma właściwości nawilżające, co sprawia, że jest on idealnym lekarstwem na zmiany skórne, egzemę, łupież czy ukąszenia owadów.

Olej rycynowy jest powszechnie znany ze swoich właściwości przeczyszczających. Jednak nie kończy się na tym jego cudowna, lecznicza moc. W rzeczywistości ten naturalny produkt ma wiele różnych zastosowań, w zależności od celu, jaki chcemy osiągnąć.

Przyjrzyjmy się bliżej temu, jak olej rycynowy wpływa na nasze zdrowie i urodę. Chociaż obecnie wielu specjalistów twierdzi, że może być on toksyczny dla organizmu, gdy przyjmujemy go w dużych dawkach, w tradycyjnej medycynie był on stosowany z wielkim powodzeniem od wieków.

Z dalszej części artykułu dowiesz się więcej o korzyściach płynących ze stosowania olejku rycynowego oraz o różnych jego zastosowaniach.

Olej rycynowy – co warto o nim wiedzieć?

Olej rycynowy może być wykorzystywany do leczenia różnych dolegliwości.  Tak, jak już wspomnieliśmy, jego właściwości przeczyszczające sprawiają, że jest to doskonały naturalny środek na zaparcia. Ten w 100% naturalny produkt ma również właściwości przeciwbólowe, wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie się ran, a także działa przeciwbakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybicznie.

Miska z olejem rycynowym

Olej rycynowy jest wytwarzany z nasion rącznika pospolitego. Głównym jego składnikiem są kwasy tłuszczowe, z czego 90% to tzw. kwas rycynolowy. To właśnie ten rodzaj kwasów jest odpowiedzialny za wyjątkowe właściwości lecznicze nasion rącznika.

Rącznik to roślina pochodząca z Indii. W czasach średniowiecza był nazywany ,,dłonią Chrystusa” (łac. Palma Christi), gdyż swoim kształtem rzeczywiście przypomina ludzką dłoń. Być może właśnie dlatego już w owych czasach dopatrywano się w tej roślinie wyjątkowo cudownych właściwości.

Z czasem rącznik upowszechnił się również w innych regionach świata. Obecnie jest on znany niemal na wszystkich kontynentach, również w Europie.

Olej rycynowy – gdzie znajduje zastosowanie?

Olej ten można wykorzystywać także jako dodatek do produktów spożywczych i potraw, składnik kosmetyków, farb, lakierów i najróżniejszych włókien.

Olejek rycynowy bywa także wykorzystywany w przemyśle – na przykład w Rosji używa się go do oliwienia maszyn, gdyż nie zamarza i nie traci swojej konsystencji nawet w bardzo niskich temperaturach.

Należy pamiętać, że spożycie nieprzetworzonych nasion rącznika jest śmiertelnie niebezpieczne. Dopiero po przejściu odpowiednich procesów produkt nadaje się do spożycia. Nie ma jednak powodów do obaw – gotowy olejek rycynowy nie jest szkodliwy. Toksyny obecne są tylko w nieprzetworzonych nasionach.

Tak, jak w przypadku innych środków leczniczych czy kosmetycznych, olej ten może wywoływać pewne efekty uboczne, takie jak podrażnienie skóry czy problemy trawienne. Nie powinny stosować go osoby cierpiące na skurcze, wrzody, hemoroidy oraz w czasie rekonwalescencji po operacji.

Przeczytaj koniecznie artykuł: Olejki eteryczne – niezastąpione lekarstwo na bóle mięśni i stawów

Do czego wykorzystać olej rycynowy?

Oto kilka najważniejszych zalet oleju rycynowego:

Korzyści dla zdrowia

 

Olej rycynowy

  • Zwalcza stany zapalne okrężnicy. Aby uwolnić się od bólu i dyskomfortu spowodowanego zaburzeniami jelitowymi, przygotuj kompres i przyłóż go do brzucha. Wystarczy, że zwilżysz szmatkę olejkiem i pozostawisz kompres na brzuchu przez godzinę lub dwie. Powtarzaj ten zabieg dwa razy dziennie.
  • Pomaga złagodzić bóle stawów. Jeśli cierpisz z powodu artretyzmu i bólu stawów, olej rycynowy może Ci pomóc. Podgrzewaj 3 łyżki stołowe oleju przez około 3 minuty. Następnie nawilż szmatkę lub wacik ciepłym olejem i wetrzyj go w obolałe miejsca. Przykryj suchym opatrunkiem i przez długą chwilę ogrzewaj to miejsce (na przykład kocem elektrycznym).
  • Jest doskonały do masażu. Możesz wykorzystać olejek rycynowy do wykonania masażu leczniczego. Pomoże Ci on skutecznie uporać się z bólem i stanami zapalnymi mięśni i stawów. Bardzo często wykorzystuje się go także w aromaterapii.

Korzyści dla urody

  • Pomaga usunąć kalusy ze stóp. Olejek rycynowy pomaga usunąć ze stóp nagromadzone złogi martwych komórek naskórka. Zwilż szmatkę olejkiem i zaaplikuj remedium bezpośrednio na miejsce występowania kalusa. Następnie owiń gazą lub bandażem i załóż skarpetkę, aby opatrunek się nie przesuwał. Pozostaw na noc, a rano, gdy kalus będzie o wiele bardziej miękki, usuń go ze stopy za pomocą pumeksu.
Długie rzęsy

  • Ułatwia usuwanie pieprzyków ze skóry. Olejek rycynowy to bardzo popularny domowy sposób na pozbycie się pieprzyków. Przygotuj mieszankę oleju i sody oczyszczonej. Zaaplikuj miksturę na pieprzyk i przykryj opatrunkiem. Pozostaw na noc, a rano umyj miejsce ciepłą wodą. Powtarzaj codziennie, tak długo, aż pieprzyk odpadnie.
  • Naturalnie wydłuża rzęsy. Olejek rycynowy to jedno z najpopularniejszych naturalnych zabiegów kosmetycznych na wydłużenie rzęs. Możesz wykorzystywać go zarówno do wydłużenia włosków oprawiających oczy, jak i do poprawienia stanu brwi.
  • Zaaplikuj olejek na rzęsy używając maskary. Powtarzaj zabieg codziennie przed pójściem spać, nie zmywając specyfiku. Twoje rzęsy staną się widocznie dłuższe i gęstsze już po krótkim czasie regularnego stosowania olejku.

Przeczytaj koniecznie artykuł: Naturalne kosmetyki na gęste brwi

Korzyści dla skóry, włosów i paznokci

  • Dba o zdrowie skóry. Olej rycynowy ma doskonałe właściwości nawilżające, przez co jest często składnikiem kosmetyków, balsamów i kremów. Ma on działanie zmiękczające oraz chroni skórę, jednocześnie przyspieszając jej regenerację, gojenie się ran, ujędrniając ją, usuwając guzki, opryszczkę i łagodząc oparzenia.
  • Wzmacnia włosy i dodaje im witalności. Dodaj kilka kropli olejku rycynowego do szamponu do włosów, by dogłębnie je zregenerować i nadać im zdrowego blasku. Może być on wykorzystywany także w celu pozbycia się łupieżu.
  • Przyspiesza leczenie zmian skórnych, takich jak jęczmienie czy ślady po ukąszeniach, na przykład komarów. Korzystając z właściwości oleju rycynowego, możemy także zapobiec przedwczesnemu starzeniu się skóry.
  • Wzmacnia paznokcie. Jeśli  Twoje paznokcie są kruche i łamliwe, wetrzyj w nie olejek rycynowy. Jest on doskonałym źródłem witaminy E, która naturalnie wzmacnia i upiększa paznokcie.