Jakie zalety ma olejek babassu stosowany w kosmetykach?

Wiele produktów używanych podczas zabiegów pielęgnacyjnych zawiera olejek babassu. To lekka substancja o pozytywnym działaniu na skórę. Odkryj to naturalne panaceum.
Jakie zalety ma olejek babassu stosowany w kosmetykach?

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Czy słyszałeś o palmie babassu? Jest to roślina, z której pozyskiwany jest olejek babassu (zwany również olejkiem cusi), składnik powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje bogate właściwości.

W branży, która poszukuje produktów naturalnych, olejek babassu stanowi opcję bogatą w witaminy i inne składniki korzystne dla włosów, paznokci i skóry.

Artykuł opublikowany w Bolivian Journal of Chemistry podkreśla, że oleje i składniki tłuszczowe to niezbędne komponenty preparatów kosmetycznych ze względu na ich powinowactwo do ludzkiej skóry. Z tego powodu produkuje się je w postaci emulsji, balsamów, serum, szminek, cieni do powiek i nie tylko.

Olejek babassu: jakie ma właściwości?

Olej kusi.
Olejek babassu zawiera witaminy i przeciwutleniacze, które mogą być korzystne dla skóry.

Ta przejrzysta, lekka substancja zawiera witaminy A, B i E, a także fitosterole, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas laurynowy. Przydatność oleju cusi potwierdza się także w zastosowaniach medycznych w łagodzeniu bólu głowy, gorączki i kaszlu.

Stosuje się go również w gastronomii. Dzięki migdałowemu smakowi wspaniale uzupełnia smak sałatek i innych potraw. Jednak to w produkcji kosmetyków olejek babassu wnosi swoje właściwości nawilżające, zmiękczające, przeciwzapalne, odżywcze, regenerujące, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe.

Kosmetyki zawierające olejek babassu mają na etykiecie INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient ) terminologię „ Orbignya Oleifera Seed Oil ”.

Zalety olejku babassu w przemyśle kosmetycznym

Niektórzy porównują olej kokosowy i olejek babassu, ponieważ mają dość podobne właściwości. Część producentów zastępuje olejek kokosowy babassu, twierdząc, że ma nawet większą skuteczność i lepszy aromat.

Gęstość olejku babassu specjalnie go predestynuje do pielęgnacji urody i służy on do następujących celów:

Jest jeszcze więcej zastosowań tego oleju i przyjrzymy się im poniżej.

Olejek babassu doskonale nawilża włosy

Uważa się, że stosowanie olejku cusi na włosy najskuteczniej wykorzystuje jego właściwości. Centro de Investigación y Promoción del Campesinado de La Paz stwierdza w raporcie, że roślina cusi jest dobra na wszelkie problemy z włosami.

W tekście dodano, że olejek babassu jest odpowiednikiem kuracji zapobiegającej wypadaniu włosów i pojawianiu się siwych włosów, a jednocześnie zmiękcza, intensyfikuje kolor, naprawia zniszczone włosy i wspomaga wzrost.

Dodatkowe korzyści dla włosów to większa elastyczność i wytrzymałość, połysk, eliminacja łupieżu i naprawa rozdwojonych końcówek. Może być stosowany w szamponach, a także bezpośrednio, zgodnie z poniższymi instrukcjami:

  • Niewielką ilość olejku rozprowadź na suchych włosach przynajmniej pół godziny przed wejściem pod prysznic. Ten czas jest niezbędny, aby włosy wchłonęły swoje właściwości.
  • Następnie masuj delikatnie głowę i włosy od nasady aż po same końce. Dotykanie skóry głowy poprawia krążenie krwi.
  • Umyj włosy naturalnym szamponem, wzmacniając w ten sposób działanie olejku cusi. Sprawdź jednak, czy ten środek czyszczący nie zawiera parabenów.
  • Nie susz włosów ani nie stosuj prostownicy, unikaj też urządzeń grzewczych, dopóki twoje włosy nie będą w idealnym stanie.

Olejek ten jest również używany jako maska do spłukiwania oraz jako pianka lub utrwalacz do fryzur.

Olejek babassu odżywia paznokcie

Zawarta w palmie babassu witamina E idealnie nadaje się do pielęgnacji paznokci i skórek. Olejek ten ma działanie mikrobiologiczne i przeciwgrzybicze, korzystnie wpływając na manicure i pedicure.

Zapobiega zmarszczkom i spłyca istniejące

Olejek babassu zawiera przeciwutleniacze, które stymulują produkcję kolagenu. Ponadto ma zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają przedwczesne starzenie się. Wśród zastosowań kosmetycznych wyróżnia się profilaktyka zmarszczek mimicznych i plam na skórze.

Pomaga w kontroli rozstępów

Ponieważ jest to szybko wchłaniający się preparat, który wspomaga wytwarzanie kolagenu, będzie dobrze wpływał na zanikającą elastyczność, rozstępy i cellulit. Zalecany jest zwykle kobietom w ciąży, w postaci kremu lub czystego olejku, zawsze w porozumieniu z lekarzem prowadzącym ciążę.

Odbudowuje skórę

Olejek babassu polecany jest do każdego rodzaju skóry, ponieważ nie powoduje tłustości ani nie zatyka porów. Należy do klasy komedogennej 1. Produkt ten współdziała w regeneracji uszkodzonej skóry właściwej. Ponadto uważa się go za idealny środek do leczenia pękniętych pięt i drobnych oparzeń.

Łuszczyca, trądzik różowaty i egzema to również stany, w których miejscowe stosowanie olejku cusi może pomóc, biorąc pod uwagę właściwości przeciwbakteryjne i kwas laurynowy. Jednak w przypadku tych schorzeń to dermatolog powinien zalecić stosowanie produktu.

Ponadto, biorąc pod uwagę właściwości fizyczne i chemiczne babassu, olejek nadaje mydłom wysoką konsystencję i większą trwałość, jak wynika z badania opublikowanego przez Wirtualną Bibliotekę Współpracy Niemieckiej. Taki skład kosmetyków ma też być bardziej korzystny dla skóry.

Olejek babassu stymuluje wzrost brody

Mężczyzna z brodą.
Niektórzy twierdzą, że olejek babassu ma stymulować wzrost włosów na twarzy.

Z właściwości olejku cusi korzystają nie tylko kobiety. Mężczyźni wykorzystują ten naturalny środek, aby ich brody wyglądały jednolicie i bujnie. Połączenie olejku z nasion mamey lub zapote z olejem babassu powoduje wzrost zarostu.

Mimo braku dowodów naukowych, użytkownicy uważają, że warunkiem uzyskania tego efektu jest ciągłe nakładanie babasu oraz masowanie twarzy. W razie wątpliwości skonsultuj się z zaufanym dermatologiem.

Jak często stosować olejek babassu?

Częstotliwość używania olejku cusi zależy od celu, w jakim go używasz. Niezależnie od tego, czy chodzi o włosy, czy skórę, nawet jeśli nie powoduje uszkodzeń, nigdy nie zaleca się przesadzać z używaniem jakiegokolwiek produktu. Zwróć uwagę na instrukcje producenta, zwłaszcza jeśli stosujesz go bezpośrednio. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wystąpiły i ciebie reakcje związane z olejkiem babassu, skonsultuj się z lekarzem.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania olejku babassu?

Sam olejek babassu nie powinien wywoływać żadnych negatywnych skutków. Upewnij się, że jest to w 100% czysty produkt, bez jakiejkolwiek ingerencji chemicznej, która wprowadza inne składniki.

Należy również uważać na trwałość substancji. Generalnie preparat cusi wytrzymuje 2 lata przechowywany w chłodnym, suchym miejscu, gdzie nie jest narażony na działanie promieni słonecznych ani nie jest narażony na silne zapachy.

To może Cię zainteresować ...
Czy masło kakaowe jest dobre do pielęgnacji ust?
Krok do Zdrowia
Przeczytaj na Krok do Zdrowia
Czy masło kakaowe jest dobre do pielęgnacji ust?

Masło kakaowe jest dobrym środkiem nawilżającym usta, o ile używasz produktów z odpowiednich składników. Dowiedz się więcej tutaj.