Parabeny: charakterystyka i sposoby wykorzystania

Parabeny: charakterystyka i sposoby wykorzystania

Ostatnia aktualizacja: 07 marca, 2021

Parabeny wpływają bezpośrednio na jakość produktów, przedłużając ich termin przydatności do spożycia.

Parabeny to chemiczne środki konserwujące stosowane w kosmetykach, żywności i produktach farmaceutycznych. Dość skutecznie chronią przed namnażaniem się grzybów, bakterii i drożdży. Tym samym zapobiegają namnażaniu się elementów, które mogą zanieczyszczać różne produkty.

Dowiedz się więcej na temat parabenów czytając dzisiejszy artykuł.

Widać więc wyraźnie, że parabeny wpływają bezpośrednio na jakość produktów, przedłużając ich termin przydatności do spożycia. To jednak nie oznacza, że takie bakterie pojawiłyby się, gdyby w produktach nie zastosowano parabenów. Istnieje wiele innych alternatyw.

Takie środki konserwujące to pochodne kwasu para-hydroksybenzoesowego (PHBA), produkowanego w sposób naturalny w ciele poprzez rozkład niektórych aminokwasów.

Rodzaje parabenów

Mydło w płynie i parabeny

Istnieją dwa rodzaje parabenów:

Organiczne

Parabeny organiczne to pochodne kwasu para-hydroksybenzoesowego (PHBA), który występuje w sposób naturalny w wielu rodzajach owoców i warzyw. Parabeny używane w kosmetykach są takie same jak te obecne w naturze. Z tego powodu są szybko zmieniane przez organizm w naturalne PHBA, a następnie usuwane.

Syntetyczne

Te parabeny to substancje chemiczne. W tej grupie znajduje się sześć różnych środków konserwujących. Występują pod nazwami, które kończą się na -paraben, a w ich składzie znajduje się metanol, etan lub propanol.

Parabeny są dopuszczane do użycia przez organy do spraw zdrowia, które uznają je za substancje o niskiej toksyczności i bezpieczne dla ludzi. Wszystko dlatego, że są absorbowane i metabolizowane przez organizm i usuwane z niego nie pozostawiając za sobą żadnych toksycznych pozostałości.

Jak wykorzystuje się parabeny?

Istnieje wiele sposobów wykorzystywania parabenów. Są używane od 1925 r. w roli środków konserwujących w kosmetykach, ale ich różne odmiany są również wykorzystywane do konserwowania ciast, wcześniej przygotowanej żywności, napojów gazowanych, sosów, a nawet świeżego mięsa.

Stanowią również część składu różnych produktów farmaceutycznych, takich jak syropy na kaszel, leki zobojętniające kwas, środki do leczenia grzybicy pochwy i antybiotyki, jak również paracetamol i ibuprofen.

Mają działanie konserwujące i ochronne, ponieważ nie dopuszczają do wystąpienia infekcji wywołanej przez takie mikroorganizmy jak grzyby czy bakterie. Możemy rozpoznać je bez problemu czytając etykietę i widząc ich nazwy: metyloparaben, propyloparaben, butyloparaben lub paraben benzylu. Zazwyczaj ich stężenie wynosi od 0,01 do 0,3%.

Jakie jest działanie parabenów?

Kosmetyki do makijażu

Na przestrzeni lat 2002 i 2004 przeprowadzono badanie, którego wyniki sugerują, że parabeny mogą mieć działanie rakotwórcze.

Niektórzy onkolodzy z Uniwersytetu Edynburskiego odkryli to, gdy przeprowadzali badania nad tkankami nowotworowymi, które pochodziły z biopsji pobranych od kobiet z rakiem piersi. Analizując je znaleźli w nich także ślady parabenów. Tym samym uznali, że mogą one zwiększać ryzyko rozwoju guzów i raka piersi.

Takie środki konserwujące zmieniają również równowagę hormonalną organizmu. Poza tym zaobserwowano wzrost przypadków reakcji alergicznych i problemów skórnych, takich jak zaczerwienienie, suchość, stan zapalny, świąd i ból.

Kilka badań potwierdziło również, że parabeny są dobrze wchłaniane przez jelita i wydalane z moczem. Jednak wydaje się, że ich usunięcie ze skóry nie jest takie proste ani szybkie.

Wszystkie te problemy sprawiają, że wiele osób wybiera naturalne produkty, które nie zawierają parabenów. Na przykład w kosmetykach ekologicznych używa się innych rodzajów naturalnych środków konserwujących, które nie są toksyczne.

Czy parabeny są bezpieczne?

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) sklasyfikowała część powszechnie używanych parabenów jako GRAS. Takie określenie oznacza, że eksperci uznają te substancje za bezpieczne. Oczywiście są one bezpieczne, jeśli są stosowane zgodnie z ich przeznaczeniem.

FDA bierze również w Cosmetic Ingredient Review (CIR). To niezależna grupa ekspertów medycznych i naukowych, którzy gromadzą się raz na kwartał, aby ocenić bezpieczeństwo składników kosmetyków. Dokonują takiej oceny na podstawie danych opublikowanych w literaturze naukowej oraz dostarczonych przez branżę kosmetyczną.

Może Cię również zainteresować: Maseczka owsiana z drożdżami dla skóry i włosów

Podsumowanie

Parabeny pozostają produktem “nietoksycznym”, a organy regulujące kwestie zdrowotne nadal rekomendują ich używanie.

Jednak nadal na całym świecie przeprowadzane są badania dotyczące długoterminowych skutków ich stosowania. Dotyczą one zwłaszcza dodawania ich do kosmetyków dla dzieci, dezodorantów i lakierów do paznokci.

To może Cię zainteresować ...
Dodatki do żywności – rodzaje i właściwości
Krok do ZdrowiaPrzeczytaj na Krok do Zdrowia
Dodatki do żywności – rodzaje i właściwości

Uniknięcie przyjmowania dodatków do żywności jest bardzo trudne. Opowiemy Ci, jakie dodatki do żywności są stosowane najczęściej w przemyśle spożyw...



  • Díaz Ley, B., Heras Mendaza, F., & Conde-Salazar Gómez, L. (2006). Parabenos: ¿Mito o realidad? Piel. https://doi.org/10.1016/S0213-9251(06)72476-5
  • Hechavarría, E. B., Estrada, C. L., Martínez, E. M., Fuentes, O. T., & Pérez, E. D. (2006). Validación de un método analítico para la determinación cuantitativa de parabenos en el gel de hidróxido de aluminio. Revista Cubana de Farmacia.
  • Serguei, patricia. SalcedoGuadarrama, Patricia. Fomine, Serguei. Salcedo, Roberto. martínez, A. (2007). Cosméticos en la mira: los parabenos y el cáncer. Materiales Avanzados.