Olejek neroli: zastosowania, korzyści i przeciwwskazania

Olejek neroli: zastosowania, korzyści i przeciwwskazania
Franciele Rohor de Souza

Przejrzane i zatwierdzone przez: farmaceuta Franciele Rohor de Souza.

Ostatnia aktualizacja: 06 stycznia, 2023

Olejek eteryczny Neroli to produkt otrzymywany poprzez destylację z parą wodną białych, woskowatych kwiatów drzewa gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium). Jest również znany jako „olejek z kwiatu pomarańczy” i charakteryzuje się łagodnym kwiatowym aromatem z nutą cytrusów.

Ze względu na swój skład i właściwości jest często stosowany zarówno w medycynie naturalnej, jak i kosmetyce. W szczególności przypisuje się mu potencjał przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwdrobnoustrojowy, przeciwlękowy i przeciwutleniający. Chcesz dowiedzieć się więcej o jego zaletach i przeciwwskazaniach? W tym artykule opowiemy więcej na ten temat.

Olejek eteryczny neroli – zalety i zastosowania

W medycynie tradycyjnej olejek eteryczny neroli był stosowany jako środek wspomagający w stanach zapalnych, bólach, objawach menopauzy i chorobach skóry. Dobroczynne efekty są w dużej mierze przypisywane jego składnikom, wśród których wyróżnia się:

  • Limonen (27,5 %)
  • (E)-nerolidol (17,5 %)
  • Alfa-terpineol (14 %)
  • Octan alfa-terpinylu (11,7 %)
  • (E,E)-farnezol (8 %)

Produkt otrzymywany jest ze świeżych kwiatów gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium), które należy zbierać ręcznie, bez nadmiernych obić. Po zerwaniu obróbkę należy przeprowadzić tak szybko, jak to możliwe, ponieważ kwiaty mają tendencję do utraty swoich olejków.

Do tej pory wiele zastosowań tego oleju nadal opiera się na anegdotycznych dowodach. I chociaż niektóre badania naukowe potwierdzają pewne właściwości, eksperci nalegają na potrzebę uzyskania większej ilości danych. Z tego powodu jego stosowanie powinno być jedynie uzupełniające. Przyjrzyjmy się, do czego służy.

Zapalenie i ból

Olejek eteryczny Neroli był stosowany miejscowo jako sprzymierzeniec w zmniejszaniu stanu zapalnego i bólu. Uważa się, że może zmniejszać objawy urazów mięśni, zaburzeń stawów i bólu neuropatycznego.

Na chwilę obecną badania są prowadzone tylko na zwierzętach.

W badaniach na szczurach opisanych w Journal of Natural Medicines olejek ten pomógł zmniejszyć ostre i przewlekłe stany zapalne. Ponadto wykazywał właściwości przeciwbólowe poprzez zmniejszanie ośrodkowej i obwodowej wrażliwości na ból.

Badanie udostępnione w Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazało, że ten produkt ma również potencjał przeciwko chorobom związanym z zapaleniem, gdy jest stosowany jako dodatek do żywności.

Objawy menopauzy

W randomizowanym kontrolowanym badaniu, zgłoszonym przez Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine stwierdzono, że inhalacja olejku eterycznego neroli jest korzystna dla kobiet w okresie menopauzy.

Powód? Pomaga zmniejszyć intensywność objawów, takich jak niski popęd płciowy, wysokie ciśnienie krwi i stres. Z obserwacji wynika, że produkt pomaga zrównoważyć stężenie kortyzolu i estrogenu w surowicy.

Kobieta studzi się wachlarzem
W ramach aromaterapii menopauzy olejek eteryczny neroli może być dobrym środkiem łagodzącym niektóre objawy menopauzy.

Wsparcie w pracy

Aromaterapia olejkiem eterycznym z neroli okazała się korzystna dla kobiet w ciąży. W badaniu udostępnionym w Iranian Red Crescent Medical Journal grupie kobiet, które miały rodzić, podano gaziki nasączone tym produktem. Były noszone na szyi, a nasączanie odnawiane co 30 minut.

W wyniku badań stwierdzono, że związki zawarte w oleju pomogły pobudzić węch i oraz okazały się skuteczne w zmniejszeniu niepokoju podczas porodu. Naukowcy określili to jako „prostą, niedrogą, nieinwazyjną i skuteczną interwencję”.

Objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego

To nie przypadek, że tę odmianę olejku eterycznego wymienia się jako „sojusznika w zdrowiu kobiet”. Literatura popularna opisuje jego zastosowanie w aromaterapii jako środek zmniejszający objawy PMS (ból i obrzęk).

Niewielkie badanie młodych studentek wykazało, że wdychanie olejku neroli pomogło zmniejszyć ból i obrzęk spowodowane przez PMS.

Potencjał przeciwdrgawkowy

W tradycyjnej medycynie niektórych krajów azjatyckich olejek neroli stosuje się jako naturalny środek przeciwdrgawkowy. Jego stosowanie wiąże się z równowagą aktywności elektrycznej mózgu i zmniejszeniem drżenia.

Na razie nie ma dowodów na wpływ olejku na ludzi. Jednak badanie na szczurach udostępnione w Natural Product Communications wykazało, że biologicznie aktywne związki zawarte w olejku eterycznym z kwiatów C. aurantium (neroli) wywierają działanie przeciwdrgawkowe.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające

Skład chemiczny olejku eterycznego neroli nadaje właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające. W badaniu in vitro opisanym w Pakistan Journal of Biological Sciences produkt ten wykazywał działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko 6 typom bakterii, zwłaszcza Pseudomonas aeruginosa.

Był również użyteczny przeciwko dwóm rodzajom drożdży i trzem grzybom. Stwierdzono między innymi, że ma potencjał przeciwutleniający, co sugeruje korzyści w przypadku uszkodzeń spowodowanych stresem oksydacyjnym.

Zdrowie i piękno skóry

Szeroka gama produktów kosmetycznych do pielęgnacji skóry zawiera w swoich recepturach olejek neroli. Ze względu na zawartość flawonoidów, witamin, minerałów i terpenoidów, jego miejscowe stosowanie wiąże się z ochroną skóry i zapobieganiem przedwczesnemu starzeniu.

Flawonoidy mają w szczególności działanie fotoochronne. Po przyswojeniu pomagają absorbować światło ultrafioletowe i zapobiegają starzeniu się komórek.

Ponadto jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze łączy się z zapobieganiem trądzikowi i innym infekcjom skóry. Odżywia też skórę i wspomaga proces gojenia.

Kwiaty gorzkiej pomarańczy
Surowcem do produkcji olejku neroli są białe kwiaty drzewa pomarańczowego.

Olejek eteryczny neroli – bezpieczeństwo i przeciwwskazania

W większości przypadków olejek neroli jest bezpieczny i dobrze tolerowany. Często stosuje się go w aromaterapii, masażach i środkach o działaniu miejscowym. Jego bezpośrednie spożycie nie jest zalecane, chociaż może być przemysłowo włączane do niektórych produktów jako dodatek do żywności bez ryzyka.

Jednak ze względów bezpieczeństwa nie należy stosować tego produktu w stanie nierozcieńczonym. Należy go łączyć z olejem nośnikowym (kokosowy, migdałowy, oliwkowy itp.), aby uniknąć podrażnienia skóry. Ponadto nie powinien mieć kontaktu z błonami śluzowymi.

Przed zastosowaniem jakiegokolwiek środka z olejkiem eterycznym neroli do stosowania miejscowego zaleca się wykonanie testu płatkowego na obszarach takich jak przedramię. Jeśli po kilku godzinach nie ma negatywnych reakcji, można go nakładać bez żadnych problemów.

Należy go unikać w następujących przypadkach:

  • Małe dzieci
  • Otwarte zmiany skórne
  • Skóra narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub solarium

Zastosowanie

Olejek eteryczny neroli można kupić w sklepach zielarskich lub przez Internet. Stosuje się go głównie w nawilżaczach powietrza, sprayach lub podczas kąpieli.

Jako kojący i relaksujący olejek można go nakładać na wacik lub na chusteczkę, a następnie wdychać jego aromat.

Aby wzmocnić jego działanie, można go łączyć z jednym lub kilkoma olejkami eterycznymi, takimi jak:

  • Rumianek
  • Szałwia
  • Kadzidło
  • Pelargonia
  • Imbir
  • Grejpfrut
  • Jaśmin
  • Jałowiec
  • Lawenda
  • Cytrynowy
  • Mandarynka
  • Mirra
  • Pomarańczowy
  • Palmarosa
  • Sandałowy
  • Ylang-ylang

Do masaży lub zabiegów na skórę konieczne jest połączenie go z olejkiem nośnikowym. Proporcje to zwykle 5 kropli na 20 mililitrów oleju nośnikowego.

O czym warto pamiętać

Olejek eteryczny Neroli to jedna z trzech odmian olejków, które można otrzymać z drzewa gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium). Wytwarza się go przez destylację świeżych liści z parą wodną. Rezultatem jest produkt bogaty w przeciwutleniacze, idealny do pielęgnacji skóry i redukcji niektórych dolegliwości.

Na razie badania potwierdzające jego skuteczność, nie są wystarczające i zostały przeprowadzone głównie na zwierzętach i w laboratorium. W każdym razie jest to bezpieczny składnik, który może być stosowany jako suplement w celu zmniejszenia bólu, niepokoju, trądziku i stanów zapalnych, między innymi.

Ponadto często występuje w formule produktów kosmetycznych i mieszanek ziołowych w celu zmniejszenia stresu. Czy zdecydujesz się go wypróbować?

To może Cię zainteresować ...
Himalajski olejek cedrowy: korzyści i zastosowania
Krok do Zdrowia
Przeczytaj na Krok do Zdrowia
Himalajski olejek cedrowy: korzyści i zastosowania

Himalajski olejek cedrowy ma zastosowanie kosmetyczne i lecznicze. Poznaj szczegółowo jego główne zalety i włąsciwości.



  • Ammar AH, Bouajila J, Lebrihi A, Mathieu F, Romdhane M, Zagrouba F. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Citrus aurantium l. flowers essential oil (Neroli oil). Pak J Biol Sci. 2012 Nov 1;15(21):1034-40. doi: 10.3923/pjbs.2012.1034.1040. PMID: 24163946.
  • Azanchi T, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Anticonvulsant activity of Citrus aurantium blossom essential oil (neroli): involvment of the GABAergic system. Nat Prod Commun. 2014 Nov;9(11):1615-8. PMID: 25532295.
  • Bonaccorsi I, Sciarrone D, Schipilliti L, Trozzi A, Fakhry HA, Dugo G. Composition of Egyptian nerolì oil. Nat Prod Commun. 2011 Jul;6(7):1009-14. PMID: 21834247.
  • Choi SY, Kang P, Lee HS, Seol GH. Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:796518. doi: 10.1155/2014/796518. Epub 2014 Jun 12. PMID: 25024731; PMCID: PMC4082953.
  • Domaszewska-Szostek A, Puzianowska-Kuźnicka M, Kuryłowicz A. Flavonoids in Skin Senescence Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2021 Jun 25;22(13):6814. doi: 10.3390/ijms22136814. PMID: 34201952; PMCID: PMC8267725.
  • Khodabakhsh P, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Analgesic and anti-inflammatory activities of Citrus aurantium L. blossoms essential oil (neroli): involvement of the nitric oxide/cyclic-guanosine monophosphate pathway. J Nat Med. 2015 Jul;69(3):324-31. doi: 10.1007/s11418-015-0896-6. Epub 2015 Mar 12. PMID: 25762161.
  • Namazi M, Amir Ali Akbari S, Mojab F, Talebi A, Alavi Majd H, Jannesari S. Aromatherapy with citrus aurantium oil and anxiety during the first stage of labor. Iran Red Crescent Med J. 2014 Jun;16(6):e18371. doi: 10.5812/ircmj.18371. Epub 2014 Jun 5. PMID: 25068058; PMCID: PMC4102991.
  • Shen CY, Jiang JG, Zhu W, Ou-Yang Q. Anti-inflammatory Effect of Essential Oil from Citrus aurantium L. var. amara Engl. J Agric Food Chem. 2017 Oct 4;65(39):8586-8594. doi: 10.1021/acs.jafc.7b02586. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28906110.
  • Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7864269. doi: 10.1155/2018/7864269. PMID: 29854097; PMCID: PMC5954905.

Treść niniejszej publikacji ma charakter wyłącznie informacyjny. W żadnym wypadku nie może ona służyć postawieniu lub zastąpieniu diagnozy lekarskiej, samego leczenia lub zaleceń specjalisty. W razie pytań lub wątpliwości należy skonsultować się z zaufanym specjalistą i uzyskać jego zgodę przed rozpoczęciem jakiejkolwiek procedury.