Olejek eteryczny z czystka zwyczajnego - korzyści i zastosowania

Olejek eteryczny z czystka zwyczajnego stosowany jest w medycynie naturalnej jako środek wspomagający pielęgnację skóry. Dowiedz się więcej o jego właściwościach i zastosowaniach.
Olejek eteryczny z czystka zwyczajnego - korzyści i zastosowania
Franciele Rohor de Souza

Przejrzane i zatwierdzone przez: farmaceuta Franciele Rohor de Souza.

Ostatnia aktualizacja: 04 listopada, 2022

Olejek eteryczny z czystka zwyczajnego pozyskiwany jest z rośliny o naukowej nazwie Cistus ladaniferus. Należy do rodziny Cistaceae i charakteryzuje się uderzająco białymi kwiatami z małymi fioletowymi plamkami. Liście rośliny są ciemnozielone, a łodyga ma czerwonawe części.

Przegląd udostępniony w czasopiśmie Plants stwierdza, że ten krzewiasty gatunek pochodzi z zachodniego regionu Morza Śródziemnego. Chociaż jest używany do celów zdobniczych, jest również znany ze swoich zastosowań aromatycznych i farmakologicznych.

Olej pozyskiwany z łodyg jest szczególnie ceniony ze względu na swoje właściwości kosmetyczne i lecznicze. Często stosuje się go do wspomagania gojenia się ran, minimalizowania pojawiania się zmarszczek i ogólnie do ochrony skóry. Zobaczmy szczegółowo, jak to działa.

Olejek eteryczny z czystka zwyczajnego

Aby uzyskać olejek eteryczny z czystka zwyczajnego, wybiera się najmłodsze pędy rośliny, szczególnie w okresie letnim. Następnie rozpoczyna się proces destylacji parowej, który trwa około trzech godzin. Rezultatem jest produkt z nutami bursztynu i ziołowym akcentem. Jest zwykle używany zewnętrznie.

Łagodzenie bólu i stanów zapalnych

W medycynie tradycyjnej olejek eteryczny z czystka był uważany za środek wspomagający łagodzenie dolegliwości mięśni i stawów. Ponadto ceniony jest za zdolność do zmniejszania stanów zapalnych.

W związku z tym badanie porównawcze opublikowane w American Journal of Therapeutics wykazało, że ekstrakty z Cistus ladaniferus wykazywały działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Chociaż potrzeba więcej dowodów, może być stosowany miejscowo jako lek na łagodne dolegliwości.

Olejek eteryczny z czystka zwyczajnego
Miejscowe stosowanie olejku z czystka może być pomocne w łagodzeniu łagodnych stanów zapalnych skóry.

Właściwości kuracyjne

Zastosowanie olejku z czystka nie usunie blizn z dnia na dzień. Mimo to można go uznać za środek wspomagający łagodzenie drobnych ran. Przede wszystkim działa antybakteryjnie, co zmniejsza ryzyko infekcji.

Z drugiej strony, jak szczegółowo opisano w publikacji w czasopiśmie Antioxidants , jego wysoka zawartość związków przeciwutleniających, takich jak polifenole – wspomaga regenerację i gojenie skóry. Zapewnia nawet efekt fotoochronny.

Zapobieganie przedwczesnym zmarszczkom

Szeroka gama kosmetyków pielęgnacyjnych do twarzy zawiera w swoim składzie olejek eteryczny z czystka. Powód? Jego wysoka zawartość związków polifenolowych pełni wiele funkcji ochronnych i regenerujących.

Te substancje przeciwutleniające łagodzą wpływ stresu oksydacyjnego, jednego z głównych czynników ryzyka przedwczesnego starzenia się. Poprawia również elastyczność skóry, chroni barierę skórną oraz redukuje jej zmęczony i matowy wygląd.

Kontrola drobnych krwotoków

Medycyna ludowa zalicza olejek z czystka alpejskiego do listy naturalnych środków przeciwkrwotocznych. Jednak nie ma jednoznacznych dowodów potwierdzających takie właściwości. Niepotwierdzone dowody sugerują, że pomaga zatrzymać krwawienie w łagodnych przypadkach, takich jak małe skaleczenia, krwawienia z nosa lub obfite miesiączki.

Zagrożenia i przeciwwskazania olejku z czystka zwyczajnego

Olejek eteryczny z czystka zwyczajnego jest dobrze tolerowany przez większość ludzi.

Zwykle stosuje się go zewnętrznie, poprzez dyfuzory lub w połączeniu z olejem nośnikowym. Występuje również w niektórych produktach kosmetycznych i farmaceutycznych.

Należy jednak zauważyć, że może powodować nadwrażliwość na światło, szczególnie na delikatnej skórze. Dlatego po nałożeniu go, skórę należy chronić przed promieniami słonecznymi. Należy też unikać jego stosowania w pobliżu oczu lub błon śluzowych, ponieważ ma tendencję do wywoływania podrażnień.

Jest przeciwwskazany w ciąży, podczas karmienia piersią i dla bardzo małych dzieci. W przypadku zdiagnozowanych schorzeń, przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem. Jeśli wystąpi jakakolwiek niekorzystna reakcja, należy natychmiast przerwać jego stosowanie.

Jak aplikować olejek z czystka alpejskiego?

Niektórzy używają tego produktu w aromaterapii lub masażu. W tym drugim przypadku należy go rozcieńczyć w olejku nośnym, takim jak olejek różany, migdałowy czy kokosowy.

W każdym razie niektórzy stawiają na przygotowanie domowych środków w połączeniu z innymi składnikami. Zobaczmy.

Olejek migdałowy.
Olejek migdałowy może być nośnikiem olejku z czystka.

1. Domowa kuracja przeciw zmarszczkom

Połączenie olejków roślinnych bogatych w przeciwutleniacze jest idealne do redukowania drobnych linii i zmarszczek. Jego stosowanie może stanowić uzupełnienie wieczornej rutyny przeciwstarzeniowej.

Składniki

  • 8 kropli olejku z czystka
  • 6 kropli oleju żurawinowego
  • 6 kropli olejku z granatów
  • 15 mililitrów olejku różanego

Przygotowanie

  • Połącz olejki eteryczne z olejkiem różanym i dobrze wymieszaj.
  • Przelej produkt do hermetycznej butelki i nałóż niewielką ilość na twarz przed pójściem spać.

2. Środek zaradczy stymulujący gojenie się ran

Jeśli celem jest wspomaganie gojenia się powierzchownej rany, olejek można łączyć z innymi składnikami regenerującymi. Należy jednak unikać jego stosowania na otwarte lub poważne rany.

Składniki

  • 8 kropli olejku z czystka
  • 5 kropli olejku z wąkroty azjatyckiej
  • 5 kropli olejku z dziurawca
  • 15 mililitrów oleju roślinnego z dzikiej róży

Przygotowanie

  • Mieszaj oleje, aż uzyskasz jednorodny produkt
  • Nałóż niewielką ilość na pożądany obszar
  • Niech się wchłonie bez spłukiwania

3. Zapobieganie drobnemu krwawieniu

Zewnętrzne zastosowanie olejku z czystka może być praktyczne w przypadku niewielkich krwawień. To zatrzyma krwawienie w ciągu kilku minut.

Składniki

  • 2 krople olejku z czystka
  • 4 krople oleju roślinnego

Przygotowanie

  • Połącz olejki i za pomocą wacika nanieś produkt na obszar, który chcesz leczyć.
  • Przytrzymaj przez kilka sekund, aż krwawienie ustanie.

Olejku z czystka zwyczajnego – o czym pamiętać?

Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, związków przeciwzapalnych i kwasów tłuszczowych olejek eteryczny z czystka zwyczajnego może być stosowany w celach leczniczych i kosmetycznych. Tradycyjnie stosuje się go na ból, stany zapalne i drobne rany.

Jest również uważany za sprzymierzeńca w walce z drobnymi zmarszczkami, powierzchownymi krwotokami i stanami zapalnymi. Czy zdecydujesz się go wypróbować?

To może Cię zainteresować ...
Olejek z drzewa sandałowego: korzyści, zastosowania i skutki uboczne
Krok do Zdrowia
Przeczytaj na Krok do Zdrowia
Olejek z drzewa sandałowego: korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa sandałowego ma właściwości przeciwzapalne i lecznicze. Dowiedz się więcej o jego zastosowaniach zdrowotnych.



  • Frazão DF, Raimundo JR, Domingues JL, Quintela-Sabarís C, Gonçalves JC, Delgado F. Cistus ladanifer (Cistaceae): a natural resource in Mediterranean-type ecosystems. Planta. 2018 Feb;247(2):289-300. doi: 10.1007/s00425-017-2825-2. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29218421.
  • El Hamsas El Youbi A, El Mansouri L, Boukhira S, Daoudi A, Bousta D. In Vivo Anti-Inflammatory and Analgesic Effects of Aqueous Extract of Cistus ladanifer L. From Morocco. Am J Ther. 2016 Nov/Dec;23(6):e1554-e1559. doi: 10.1097/MJT.0000000000000419. PMID: 26934730.
  • Gaweł-Bęben K, Kukula-Koch W, Hoian U, Czop M. Characterization of Cistus × incanus L. and Cistus ladanifer L. Extracts as Potential Multifunctional Antioxidant Ingredients for Skin Protecting Cosmetics. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 1;9(3):202. doi: 10.3390/antiox9030202. PMID: 32121584; PMCID: PMC7139296.
  • Andrade, D., Gil, C., Breitenfeld, L., Domingues, F., & Duarte, A. P. (2009). Bioactive extracts from Cistus ladanifer and Arbutus unedo L. In Industrial Crops and Products (Vol. 30, Issue 1, pp. 165–167). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2009.01.009
  • Amensour, M., Sendra, E., Pérez-Alvarez, J.A. et al. Antioxidant Activity and Chemical Content of Methanol and Ethanol Extracts from Leaves of Rockrose (Cistus ladaniferus). Plant Foods Hum Nutr 65, 170–178 (2010). https://doi.org/10.1007/s11130-010-0168-2
  • Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative stress in aging human skin. Biomolecules. 2015 Apr 21;5(2):545-89. doi: 10.3390/biom5020545. PMID: 25906193; PMCID: PMC4496685.
  • Bechlaghem, Karima & Allali, Hocine & Benmehdi, Houcine & Aissaoui, Nadia & Flamini, Guido. (2019). Chemical Analysis of the Essential Oils of Three Cistus Species Growing in North- West of Algeria. Agriculturae Conspectus Scientificus. 84. 283-293.

Treść niniejszej publikacji ma charakter wyłącznie informacyjny. W żadnym wypadku nie może ona służyć postawieniu lub zastąpieniu diagnozy lekarskiej, samego leczenia lub zaleceń specjalisty. W razie pytań lub wątpliwości należy skonsultować się z zaufanym specjalistą i uzyskać jego zgodę przed rozpoczęciem jakiejkolwiek procedury.