Dimetikon do włosów: zastosowania, możliwe zagrożenia i alternatywy

Dimetikon jest w zasadzie bezpiecznym składnikiem o ogromnych korzyściach. Jednak jego nagromadzenie może powodować niepożądane skutki, takie jak przesuszenie i wypadanie włosów.
Dimetikon do włosów: zastosowania, możliwe zagrożenia i alternatywy

Ostatnia aktualizacja: 14 września, 2022

Dimetikon to polimer na bazie silikonu, który jest obecny w kilku produktach higieny osobistej i który wzbudził kontrowersje. Niektórzy uważają, że powinien znaleźć się na liście toksycznych produktów z dziedziny urody, natomiast inni uważają, że nie jest szkodliwy. Poznaj więc zarówno zalety jak i wady dimetikonu do włosów w tym artykule!

Związek ten znajduje się w różnych produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Dimetikon pomaga bowiem tworzyć barierę ochronną, która zmniejsza utratę wilgoci w skórze i pasmach włosów. Opinie co do jego bezpieczeństwa są jednak podzielone.

Dimetikon: co to jest?

Dimetikon to polimer pochodzący z silikonu. Ten ostatni pochodzi z krzemionki, związku występującego naturalnie w materiałach takich jak piasek, piaskowiec, kwarc i granit.

Gdy piasek poddawany jest bardzo wysokim temperaturom, otrzymuje się dimetikon.

Związek ten jest również znany jako polidimetylosiloksan. Jest jednym z najczęściej stosowanych w przemyśle kosmetycznym, a jego najbardziej cenioną cechą jest lepkosprężystość, która sprawia, że jest elastyczny i podatny na formowanie.

Nadaje więc produktom do skóry i włosów miękką i jedwabistą konsystencję oraz aksamitny wygląd. Jest ponadto bezwonny, bezbarwny, hipoalergiczny i nie zatyka porów.

Kolejny świetny artykuł wybrany dla Ciebie, czyli wszystko o tym, jak rozpoznać wysokiej jakości kosmetyki

Zastosowania i korzyści

Jak już wspomniano, głównym powodem, dla którego dimetikon jest stosowany w produktach kosmetycznych, jest jego konsystencja. Ten związek nadaje im miękkość, gładkość a także śliskość w kontakcie.

Ma również pewne pozytywne efekty, takie jak:

  • Powstanie tymczasowej bariery. Dimetikon osadza się na skórze i włosach tworząc barierę chroniącą przed substancjami drażniącymi i alergenami.
  • Zatrzymuje wilgoć. Efekt barierowy pomaga zatrzymać wilgoć w skórze i włosach.
  • Wygładza rozszerzone pory i drobne zmarszczki. Dimetikon częściowo wypełnia pęknięcia i nadaje skórze bardziej równomierną teksturę.
  • Otula łuski włosa. Jest to podobne do efektu, jaki ma na skórze. Prowadzi to do tego, że pasmo włosa wygląda i wydaje się bardziej jednolite.
  • Zapewnia matowe wykończenie. Zapobiega utracie wilgoci bez użycia smaru. Dlatego jest szeroko stosowany w podkładach i kremach nawilżających do cery tłustej, ponieważ zapewnia wykończenie bez połysku.
Skóra tłusta.
Skóra tłusta potrzebuje produktów, które nie pozostawiają połysku, dlatego dimetikon wydaje się dobrym wyborem.

Możliwe zagrożenia związane z dimetikonem używanym do włosów

Ogólnie rzecz biorąc, dimetikon jest związkiem bezpiecznym. Jednak jeden raport zauważył, że nagromadzenie tej substancji może powodować wypadanie włosów. Efekt barierowy ma zatrzymywać wilgoć, ale także zapobiega wnikaniu dodatkowej wilgoci.

Prowadziłoby to do suchych, łamliwych końcówek i suchych, pozbawionych życia pasm. Ponadto dimetikon nie jest rozpuszczalny w wodzie. Dlatego nie rozkłada się łatwo w czasie mycia.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdza jednak stosowanie tego związku jako składnika aktywnego. Dimetikon rzadko bowiem powoduje niekorzystny wpływ na skórę, a gdy już to robi, jest on tylko tymczasowy. W efekcie może wystąpić swędzenie, zaczerwienienie, pieczenie lub szczypanie.

Tego typu silikony nie są wchłaniane przez skórę i włosy. Tak więc, podczas płukania spływają prosto do kanalizacji, a stamtąd trafiają do rzek i oceanów.

Jeśli się nagromadzą, są toksyczne dla flory i fauny. Badanie z 2021 r. ostrzega przed negatywnym wpływem silikonów na środowisko.

Może cię także zainteresować:Jak utrzymać lśniące i gładkie włosy

Zidentyfikuj składniki produktów

Dimetikon jest jednym ze składników niezliczonych produktów kosmetycznych i medycznych. Występuje w różnych proporcjach, od 15% do 60%.

Ważne jest, aby uważnie czytać etykiety artykułów, gdzie ten związek można znaleźć pod jedną z następujących nazw:

  • Aminobispropylodimetikon.
  • Aminopropylodimetikon.
  • Amodimetikon.
  • Behenoksydimetikon.
  • C30-45 alkilodimetikon.
  • C24-28 alkilodimetikon.
  • Cetyl-dimetikon.
  • Dimetikon.
  • Dimetoksysililo-etylenodiaminopropylodimetikon.
  • Hydroksypropylodimetikon.
  • Polidimetylosiloksan.
  • PDMS.
  • Stearamidopropylodimetikon.
  • Stearoksydimetikon.
  • Dimetikon stearylu.
  • Dimetikon winylowy

Składnik ten zwykle znajduje się w produktach takich jak:

  • Filtry przeciwsłoneczne
  • Lubrykanty seksualne
  • Kremy nawilżające
  • Kremy przeciw swędzeniu
  • Produkty do usuwania wszy
  • Szampony i odżywki
  • Podkłady i bazy pod makijaż
  • Leki na wzdęcia lub do leczenia zespołu jelita drażliwego
Kobieta czytająca etykiety.
Na etykietach dimetikon występuje pod różnymi nazwami. Występuje w szamponach, kremach i emulsjach przeciwsłonecznych.

Alternatywy dla dimetikonu

Badania przeprowadzone w 2018 roku wykazały, że olejki roślinne działają korzystniej na włosy w porównaniu do produktów na bazie silikonów. Zapewniają trwałą witalność i połysk. Na rynku dostępnych jest kilka produktów sprzedawanych z etykietą „bez silikonu”. Niektóre alternatywy dla produktów zawierających dimetikon to te, które zawierają:

  • Koko-kaprylan/kaprynian.
  • Mirystynian eteru benzylowego PPG-3.
  • Dikaprylan/glikol butylenowy Dikaprylan/dikaprynian.
  • Mirystynian izopropylu benzoesan izopropylu C12-15 alkilu.

W przypadku produktów przeznaczonych wyłącznie do skóry, alternatywy dla dimetikonu są następujące:

  • Kwas hialuronowy
  • Koloidalne płatki owsiane
  • Skwalen
  • Gliceryna
  • Kaolin

Dimetikon sam w sobie nie jest produktem niebezpiecznym. W rzeczywistości jest bardzo korzystny, ale jego działanie jest powierzchowne i tymczasowe, a kumulując się może powodować niepożądane skutki.

Jednak jego negatywny wpływ na środowisko jest bardzo niepokojący dlatego radzimy szukać alternatywnych produktów, które starają się chronić i zachować środowisko naturalne.

To może Cię zainteresować ...
Wskazówki, jak zwiększyć objętość cienkich włosów
Krok do Zdrowia
Przeczytaj na Krok do Zdrowia
Wskazówki, jak zwiększyć objętość cienkich włosów

Istnieje kilka sposobów, aby zwiększyć objętość cienkich włosów bez uciekania się do drogich zabiegów lub częstych wizyt u fryzjera.



  • Rushton H, Gummer C, L, Flasch H: 2-in-1 Shampoo Technology: State-of-the-Art Shampoo and Conditioner in One. Skin Pharmacol Physiol 1994; 7:78-83. doi: 10.1159/000211278.
  • Kostik, A. (2021). Kostic A. Silicones in cosmetics and their impact on the environment. Cos ACTIVE J. 2021; 1:34–3934. Cos ACTIVE. Recuperado 28 de agosto de 2022, de https://cosmethicallyactive.com/wp-content/uploads/2022/01/Silicones-in-cosmetics-and-their-impact-on-the-environment.pdf.
  • Leite, M. G. A., & Campos, P. M. B. G. M. (2018). Development and efficacy evaluation of hair care formulations containing vegetable oils and silicone. International Journal of Phytocosmetics and Natural Ingredients, 5(1), 9-9.
  • Assencio-Ferreira, V. J. (2001). Manifestações neurológicas na intoxicação de lactentes pela associação dimeticona e homatropina: relato de 6 casos. Arquivos de Neuro-Psiquiatria, 59, 238-241.