Lanolina: co to jest i jak ją można stosować

Korzyści, jakie daje lanolina są związane z zastosowaniem zdrowotnym i pielęgnacją skóry. Między innymi spłyca zmarszczki i leczy suche usta i spierzchnięte sutki. Przedstawiamy szczegółowo inne zalety tego wosku.
Lanolina: co to jest i jak ją można stosować

Ostatnia aktualizacja: 23 maja, 2021

Gruczoły łojowe ssaków produkujących wełnę, zwłaszcza owiec, wydzielają wosk zdolny do impregnacji i ochrony skóry przed wilgocią. Lanolina, czyli ten naturalny wosk, jest pozyskiwana podczas strzyżenia wełny, ponieważ zapobiega również uszkodzeniom skóry zwierzęcia podczas tej czynności.

Często uważana za tłuszcz zwierzęcy, lanolina jest bezwonną, żółtawą substancją, której konsystencja przypomina wazelinę. Pomimo różnych zastosowań szczególnie wyróżnia się działaniem nawilżającym i zmiękczającym.

Dlatego też często stosuje się ją w leczeniu chorób skóry, takich jak egzema. W tym artykule odkryjesz wszystko, co musisz wiedzieć o wosku pochodzącym z wełny.

Do czego służy lanolina?

Spierzchnięte usta
Lanolina służy jako naturalny środek nawilżający, na przykład poprawiający suchość ust.

Znana ze swojego działania nawilżającego lanolina to hipoalergiczny wosk o działaniu bakteriostatycznym. Innymi słowy, chociaż nie jest w stanie zabijać bakterii, hamuje ich rozmnażanie, więc starzeją się i umierają nie pozostawiając potomstwa.

Ponadto lanolina działa jako emolient, substancja, która może redukować zrogowacenia i zgrubienia, zmiękczać i chronić skórę, a także zwalczać wypryski.

Z tego powodu lanolinę często stosuje się w różnych dziedzinach, takich jak przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Najczęściej zwykle używa się jej do wytwarzania następujących produktów:

  • Kremy do użytku medycznego i kosmetycznego (m.in. nawilżające, do demakijażu, do golenia, przeciwdziałające efektom starzenia, na pieluszkowe zapalenie skóry).
  • Produkty do makijażu, takie jak pomadki, pudry do twarzy i inne.
  • Produkty i środki zmniejszające suchość skóry głowy.
  • Mydła i detergenty.
  • Produkty do polerowania skóry lub kremów do butów.
  • W produkcji witaminy D.

Przeczytaj także ten interesujący materiał: Witamina D – czy powinniśmy ją suplementować?

Korzyści, jakie przynosi lanolina dla naszej skóry

Jak widzieliśmy, lanolina to słynny emolient, który może leczyć suchą i odwodnioną skórę. Badanie opublikowane w Clinical Medicine & Research wykazało, że jest ona w stanie zmniejszyć utratę wody ze skóry od 20 do 30%. Dzięki temu może nawilżyć, zmiękczyć i poprawić wygląd szorstkich i łuszczących się partii naskórka.

Ale to nie jedyne korzyści, jakie ten naturalny wosk oferuje skórze właściwej. Przyjrzyjmy się bliżej, w jaki inny sposób może nam pomóc.

Zmniejsza zmarszczki

Zarówno olej lanolinowy, jak i alkohol pozyskiwany z lanoliny to szeroko stosowane składniki kremów przeciwstarzeniowych. Uważa się, że mogą one skutecznie redukować zarówno głębokie zmarszczki i drobne zmarszczki mimiczne.

Niestety istnieje niewiele dowodów potwierdzonych naukowo. Jednak efekty te wiążą się z faktem, że cząsteczka lanoliny może zawierać w sobie dwukrotnie większą niż jej waga ilość wody, co ma zwiększać objętość skóry i zwalczało oznaki starzenia.

Lanolina zmniejsza suchość włosów

Ze względu na działanie zmiękczające, które zapobiega utracie wody, olejek lanolinowy powszechnie stosuje się do pielęgnacji włosów suchych. Zawsze należy go nakładać na wilgotne lub mokre włosy, ponieważ kiedy wyschną suchy, nie ma wilgoci, którą lanolina mogłaby zatrzymać.

Ponadto, ze względu na woskową konsystencję tego olejku, po aplikacji trzeba umyć włosy szamponem dogłębnie czyszczącym lub octem jabłkowym, aby nie pozostał żaden ślad po produkcie.

Lanolina leczy suche usta

Podobnie jak w przypadku suchej skóry i włosów, olejek lanolinowy pomaga w leczeniu suchości i pęknięć na ustach. Według badań opublikowanych w Journal Applied Oral Science, lanolinowy krem ​​skutecznie zmniejszył suchość ust u osób poddawanych chemioterapii.

Podobnie wiadomo, że ten wosk może lepiej penetrować w głębsze warstwy warg niż inne substancje, które docierają tylko do zewnętrznej bariery. Uważa się również, że można go bezpiecznie stosować nawet u noworodków z tym problemem na ustach.

Jednak przed zastosowaniem produktu z lanoliną u niemowląt na wszelki wypadek zaleca się skonsultować to z pediatrą.

Leczy popękane sutki

Pęknięte sutki to częsty problem u kobiet podczas karmienia piersią. Z tego powodu niektórzy specjaliści zalecają stosowanie lanoliny na dotknięte miejsca na piersiach, aby złagodzić ból i zatrzymać krwawienie.

Uważa się, że ten naturalny wosk jest w stanie przywrócić odpowiednie nawilżenie sutkom. Dlatego kobiety karmiące piersią powinny kupować 100% czystą i rafinowaną lanolinę. Powinny przy tym zachować najwyższą ostrożność, ponieważ nieoczyszczona lanolina może powodować reakcje alergiczne u niemowląt.

Karmienie piersią
Lekarze często zalecają stosowanie lanoliny, aby przynieść ulgę brodawką popękanym od karmienia piersią.

Inne zalety lanoliny dla skóry

Lanolina może pomóc w pielęgnacji jeszcze skóry na inne sposoby. Zwróćmy uwagę na następujące zastosowania:

  • Zmiękczanie szorstkiej skóry na łokciach i piętach: sucha skóra powoduje szorstkość w miejscach takich jak pięty i łokcie i prowadzi do nagromadzenia martwych komórek. Dlatego zaleca się stosowanie lanoliny w celu zmiękczenia tych zrogowaciałych partii i usunięcia martwego naskórka.
  • Leczenie wysypki pieluszkowej – wilgoć z pieluch może powodować podrażnienia skóry i stany zapalne u niemowląt. Na szczęście lanolina służy jako bufor oddzielający wilgoć od skóry niemowląt.
  • Leczy drobne oparzenia: lanolina służy ponadto do łagodzenia i leczenia ran spowodowanych działaniem ognia i wysokich temperatur.
  • Poprawia gojenie się ran: Lanolina ma właściwości lecznicze, dlatego uważa się, że może przyspieszyć gojenie się ran i skaleczeń.

Gdzie można ją znaleźć?

Dzięki swoim właściwościom i walorom zdrowotnym lanolina jest dostępna w wielu sprzedawanych produktach. Obejmują one między innymi:

  • Czysta lanolina (jeśli jest dobrej jakości, nie zawiera więcej niż 0,25% wody).
  • Olej lanolinowy.
  • Alkohol lanolinowy.
  • Kremy do użytku medycznego i kosmetycznego (m.in. przeciwdziałające efektom starzenia, nawilżające, dla niemowląt, do stosowania na sutki).
  • Produkty kosmetyczne (m.in. balsamy do ust, maski, produkty do demakijażu).
  • Mydła, szampony, odżywki i detergenty.

Zapobieganie i przeciwwskazania

Osoby bez alergii mogą bezpiecznie spożywać lanolinę a także stosować miejscowo. Jednak spożywanie dużych ilości tego wosku, którego używa się do produkcji witaminy D, jest szkodliwe. Może bowiem mieć działanie toksyczne i ma tendencję do gromadzenia się w jelitach.

Ogólnie rzecz biorąc, lanolina może powodować alergie i zatrucia. Dowiedz się, jak wyglądają wszelkie możliwe działania niepożądane, zanim zaczniesz ja przyjmować.

Alergia na lanolinę

Ponieważ lanolina jest główną przyczyną alergii na wełnę, osoby z tym schorzeniem powinny jej unikać. Ten wosk działa również uczulająco na skórę. Oznacza to, że ta substancję w kontakcie ze skórą właściwą może wywoływać reakcję alergiczną.

Jednak alergie na lanolinę występują niezwykle rzadko. Według badań opublikowanych w British Journal of Dermatology, tylko 1,7% z 25 000 osób skłonnych do alergii miało objawy tego szczególnego uczulenia. Do najczęstszych objawów reakcji alergicznej należą obrzęk oczu, ust i gardła, wysypka a także trudności w oddychaniu.

Zatrucie lanoliną

Zatrucie lanoliną może wystąpić na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy olejek zostanie połknięty przez pomyłkę, czy zostanie użyty w postaci balsamu do ust, a nadmierne jego ilości zostaną połknięte podczas oblizywania ust. Objawy zatrucia to biegunka, wymioty, wysypka, stan zapalny i zaczerwienienie skóry.

Odkryj również ten intrygujący artykuł: Żucie gumy – co dzieje się wtedy z Twoim ciałem?

O czym należy pamiętać odnośnie lanoliny?

Lanolina to naturalny wosk pozyskiwany ze zwierząt produkujących wełnę. Jest wytwarzana przez gruczoły łojowe tych ssaków i służy do ochrony wełny przed wilgocią, a także zapobiega urazom podczas strzyżenia.

Zwykle stosuje się ją w produktach do użytku medycznego i kosmetycznego, takich jak kremy, szampony, mydła i detergenty. Podobnie, jest składnikiem produktów do polerowania skóry i kremów do butów.

Jej zalety dotyczą głownie zastosowań zdrowotnych i pielęgnacji skóry. Uważa się, że lanolina może redukować zmarszczki, leczyć suche usta, leczyć popękane sutki oraz zmniejszać suchość włosów i skóry głowy.

Z drugiej strony nie mogą jej stosować osoby uczulone na wełnę, ponieważ może wywołać szereg objawów alergicznych. Podobnie należy unikać jej spożycia, ponieważ w nadmiernych ilościach może powodować zatrucie.

To może Cię zainteresować ...
Maść na ukąszenia komarów – jak zrobić ją w domu?
Krok do ZdrowiaPrzeczytaj na Krok do Zdrowia
Maść na ukąszenia komarów – jak zrobić ją w domu?

Po powrocie z wakacji często musimy leczyć uciążliwe pogryzienia przez owady. Zwalcz je skutecznie robiąc własną maść na ukąszenia komarów.



  • Purnamawati, S., Indrastuti, N., Danarti, R., & Saefudin, T. (2017). The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review. Clinical medicine & research, 15(3-4), 75–87. https://doi.org/10.3121/cmr.2017.1363
  • Santos, P. S., Tinôco-Araújo, J. E., Souza, L. M., Ferreira, R., Ikoma, M. R., Razera, A. P., & Santos, M. M. (2013). Efficacy of HPA Lanolin® in treatment of lip alterations related to chemotherapy. Journal of applied oral science : revista FOB, 21(2), 163–166. https://doi.org/10.1590/1678-7757201302308
  • Wakelin, S. H., Smith, H., White, I. R., Rycroft, R. J., & McFadden, J. P. (2001). A retrospective analysis of contact allergy to lanolin. The British journal of dermatology, 145(1), 28–31. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2001.04277.x
  • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Lanolin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501842/