Olej z krokosza barwierskiego - zastosowania, zalety i właściwości

Olej z krokosza barwierskiego jest doskonały na kontrolowanie poziomu cukru we krwi, obniżanie poziomu cholesterolu LDL czy dbanie o skórę.
Olej z krokosza barwierskiego - zastosowania, zalety i właściwości

Ostatnia aktualizacja: 24 maja, 2022

Krokosz jest rośliną oleistą, co oznacza, że ma nasiona, z których można wydobyć olej. Olej z krokosza barwierskiego może być następnie wykorzystany do celów kulinarnych lub przemysłowych. W dzisiejszym artykule porozmawiamy o jego zastosowaniach, korzyściach i właściwościach.

Chociaż pierwotnie był uprawiany jako barwnik, przyprawa lub substytut aniliny, w latach pięćdziesiątych roślinę zaczęto uprawiać, aby pozyskiwać olej z krokosza barwierskiego krokosz barwierski dla oleju pochodzącego z jego nasion.

W rzeczywistości zarówno olejki jadalne, jak i olejki eteryczne mają interesujące zalety. Na przykład oleje jadalne są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a olejki eteryczne mogą pomóc w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik i egzema.

Olej z krokosza barwierskiego – właściwości odżywcze

Istnieją dwa rodzaje oleju szafranowego: jednonienasycony i wielonienasycony. Każdy z nich zawiera związki aktywne, które mają specyficzne właściwości odżywcze. Przyjrzyjmy się im.

Olej szafranowy jednonienasycony

Olej ten jest bogaty w kwas oleinowy, jednonienasycony kwas tłuszczowy omega-9, który może wytrzymać wysokie temperatury bez utraty swoich składników odżywczych.

Ponadto jednonienasycony olej szafranowy wyróżnia się punktem dymienia na tle innych, bardziej popularnych olejów, takich jak kukurydziany, oliwkowy czy rzepakowy. Dlatego jest zdrowym substytutem.

W rzeczywistości niektórzy uważają, że lepiej nadaje się do gotowania, ponieważ jego smak, kolor i zapach są neutralne.

Wielonienasycony olej szafranowy

Ten olej jest bogaty w kwas linolowy, niezbędny kwas tłuszczowy omega 6, który jest bardziej wrażliwy niż poprzedni. Dlatego nie należy wystawiać go na działanie wysokich temperatur.

Zamiast tego, aby uniknąć utleniania, należy przechowywać go w zimnych miejscach, takich jak lodówka, i unikać wystawiania na działanie światła. Wielonienasycony olej szafranowy jest ogólnie sprzedawany jako suplement diety. To dlatego, że zawiera tak wysoki poziom kwasu linolowego.

Należy również pamiętać, że chociaż kwasy omega 6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, należy upewnić się, że są one dostarczane z pożywieniem. Nasze ciała nie są w stanie tego wyprodukować.

Olej z krokosza barwierskiego – zastosowania

Możesz użyć oleju szafranowego do zrobienia farb olejnych w bieli i innych jasnych odcieniach. Istnieje jednak wiele innych zastosowań, a niektóre z nich są nawet związane z medycyną. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tej substancji.

Olej z krokosza barwierskiego dla Twojej skóry

Ponieważ ten olej ma potencjalne korzyści zdrowotne dla Twojej skóry, olej z krokosza barwierskiego często znajduje się na listach składników różnych kosmetyków. Jeśli chcesz korzystać z tych produktów, wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami.

Dodatkowo, w czystej, jadalnej formie, możesz nakładać go bezpośrednio na skórę. Jeśli jednak jest to olejek eteryczny, przed użyciem należy go rozcieńczyć. Jak to robisz? Wystarczy dodać do niego kilka kropel innych olejków. Polecamy jojobę i pestki winogron, ponieważ mogą pomóc przy tłustej skórze.

Wreszcie, ponieważ jest uważany za bezpieczny olej, możesz go używać codziennie. Pamiętaj też, że olejki eteryczne są silniejsze, więc powinieneś używać ich tylko przez krótki czas.

Olej szafranowy wykorzystuje w kuchni

Widziałeś już kilka zalet oleju z krokosza barwierskiego. Oto sprawdzone korzyści, zgodnie z nauką.

1. Jest źródłem kwasów tłuszczowych

Olej szafranowy jest źródłem kwasów tłuszczowych (jednonienasyconych i wielonienasyconych), które pełnią fundamentalną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Te dobre tłuszcze biorą udział w regulacji hormonalnej, procesach pamięciowych i wchłanianiu witamin A, D, E i K. Ponadto mogą pomóc Ci dłużej czuć się pełniejszym.

Ponadto krokosz zawiera tłuszcze nasycone, które są zwykle uważane za niezdrowe lub złe. Zawiera jednak znacznie mniej tłuszczów nasyconych niż inne popularne oleje, takie jak oliwa, awokado i słonecznik. Należy pamiętać, że dieta bogata w dobre tłuszcze i uboga w złe tłuszcze jest kluczem do wielu korzyści zdrowotnych, takich jak zmniejszenie stanu zapalnego i poprawa zdrowia serca.

2. Stabilizuje poziom cukru we krwi

Badanie opublikowane w czasopiśmie PLosS Medicine wykazało, że dieta bogata w MUFA pomaga utrzymać kontrolę nad poziomem glukozy we krwi.

Według badań zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi (zwłaszcza wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi) znacząco poprawia poziom cukru we krwi, wydzielanie i insulinooporność.

Podobnie badanie opublikowane w Clinical Nutrition wykazało, że spożywanie 8 gramów oleju szafranowego dziennie przez 4 miesiące może zmniejszyć stan zapalny. Ponadto pomógł poprawić poziom glukozy u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Z tego powodu naukowcy doszli do wniosku, że połączenie diety bogatej w dobre tłuszcze z leczeniem cukrzycy jest skuteczne w zmniejszaniu powikłań tej choroby.

3. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga zdrowie serca

To samo badanie opublikowane w Clinical Nutrition wykazało, że stosowanie oleju szafranowego przez 4 miesiące było w stanie obniżyć poziom cholesterolu. To pokazuje, że tłuszcze nienasycone mogą obniżyć poziom LDL lub złego cholesterolu.

Jednak to nie jedyny sposób, w jaki ta substancja może wspierać zdrowie serca. Ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju szafranowym mogą zapobiegać zlepianiu się płytek krwi, co zapobiega powstawaniu zakrzepów. Zmniejsza to ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.

4. Jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym

Przewlekły stan zapalny może powodować choroby serca, choroby autoimmunologiczne, a nawet raka. Na szczęście istnieją dowody naukowe na to, że oleje z krokosza barwierskiego mają właściwości przeciwzapalne. Te właściwości zmniejszają ważne markery związane z nadaktywnymi reakcjami komórkowymi.

5. Poprawia zdrowie skóry

Ponieważ może nawilżać i łagodzić swędzenie, a także inne objawy suchej skóry, jest popularnym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry.

Ma właściwości przeciwzapalne i zawiera witaminę E. Według badań opublikowanych w Indian Dermatology Online Journal, ten składnik odżywczy może pomóc w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, łuszczyca i egzema, a także usprawnić gojenie się ran.

Efekty uboczne oleju krokoszowego

Olej szafranowy jest bezpieczny, o ile nie przekraczasz zalecanej dawki. U dorosłych są to dawki:

  • Kobiety między 19 a 30 rokiem życia: 6 łyżeczek.
  • Kobiety powyżej 30 lat: 5 łyżeczek.
  • Mężczyźni w wieku od 19 do 30 lat: 7 łyżeczek.
  • Mężczyźni powyżej 30 roku życia: 6 łyżeczek.

Ponadto osoby ze skazami krwotocznymi, które mają przejść operację, powinny unikać spożywania tego oleju. To dlatego, że może wpływać na krzepnięcie i zwiększać ryzyko krwawienia.

Jeśli chodzi o jego miejscowe stosowanie, zalecamy rozpoczęcie od małego testu, aby sprawdzić, czy Twoja skóra jest na to wrażliwa. Aby to zrobić, umieść niewielką część przedramienia i odczekaj 24-48 godzin. Następnie, jeśli nie pojawi się żadna wysypka ani podrażnienie, możesz nadal go używać.

Olej z krokosza barwierskiego a tłuszcze nienasycone

Początkowo ludzie uprawiali tę roślinę, aby użyć jej jako barwnika. Jednak dzisiaj ludzie bardziej skupiają się na swoich nasionach, skąd pochodzi ich bardzo pożądany olej.

Dzieje się tak, ponieważ są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i można je znaleźć w dwóch formach: jednonienasyconej (wytrzymuje wysokie temperatury bez utraty składników odżywczych) i wielonienasyconej (ma największe źródło kwasu linolowego na rynku).

Te nienasycone tłuszcze wraz z innymi związkami są odpowiedzialne za kontrolowanie poziomu cukru we krwi, obniżanie poziomu cholesterolu LDL i poprawę zdrowia skóry.

Jeśli chodzi o przeciwwskazania, olej z krokosza barwierskiego jest bezpieczny pod warunkiem spożycia zalecanych ilości i wykonania testu płatkowego przed zastosowaniem go miejscowo. Również osoby z problemami z krwawieniem, które planują poddać się operacji, powinny tego unikać.

To może Cię zainteresować ...
Olejki eteryczne stosowane w leczeniu mięśni i stawów
Krok do Zdrowia
Przeczytaj na Krok do Zdrowia
Olejki eteryczne stosowane w leczeniu mięśni i stawów

Olejki eteryczne są nieszkodliwe dla organizmu, a niektórzy twierdzą, że mogą pomóc w radzeniu sobie z bólem mięśni i stawów.



  • Imamura, F., Micha, R., Wu, J. H., de Oliveira Otto, M. C., Otite, F. O., Abioye, A. I., & Mozaffarian, D. (2016). Effects of Saturated Fat, Polyunsaturated Fat, Monounsaturated Fat, and Carbohydrate on Glucose-Insulin Homeostasis: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Feeding Trials. PLoS medicine, 13(7), e1002087. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002087
  • Asp, M. L., Collene, A. L., Norris, L. E., Cole, R. M., Stout, M. B., Tang, S. Y., Hsu, J. C., & Belury, M. A. (2011). Time-dependent effects of safflower oil to improve glycemia, inflammation and blood lipids in obese, post-menopausal women with type 2 diabetes: a randomized, double-masked, crossover study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 30(4), 443–449. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2011.01.001
  • Keen, M. A., & Hassan, I. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian dermatology online journal, 7(4), 311–315. https://doi.org/10.4103/2229-5178.185494