Masło illipe: charakterystyka, zastosowania i zalety

Masło Illipe ma wiele różnych funkcji w kosmetyce. Jest również stosowany w medycynie do leczenia chorób skóry.
Masło illipe: charakterystyka, zastosowania i zalety
Leidy Mora Molina

Przejrzane i zatwierdzone przez: pielęgniarka Leidy Mora Molina.

Ostatnia aktualizacja: 03 listopada, 2022

Masło illipe może nie jest tak popularne jak masło kakaowe czy masło shea, ale ma również właściwości odnawiające skórę. Zastosowanie go w kosmetyce wynika z jego zalet jako składnika, więc nie jest złym pomysłem włączenie go do swojej rutyny pielęgnacyjnej.

Ten roślinny tłuszcz jest bogaty w kwasy stearynowy, oleinowy i linolowy i podobno ma właściwości zmiękczające i odżywcze. Jest powszechnie stosowany jako składnik filtrów przeciwsłonecznych i długotrwale nawilżający. Masło illipe polecane jest również dla skóry dojrzałej i zniszczonych włosów. Czy chcesz je wypróbować?

Masło illipe – jakie są jego właściwości?

Masło illipe pochodzi z nasion, które kiełkują z gatunku Shorea stenoptera, opisanego w bazie „pożytecznych roślin tropikalnych” jako drzewo o gęstej koronie, o kształcie od stożka do półkuli, ze zwisającymi gałęziami i wysokie na około 30 metrów. Okaz pochodzi z wyspy Borneo w Azji Południowo-Wschodniej.

Orzechy drzewa dostarczają tłuszcz znany jako „łój Borneo”, „tangkawang” lub „illipe”. Kiedy ten owoc spada z gałęzi, jest zwykle myty strumieniami wody i suszony na słońcu, dzięki czemu jest gotowy do ekstrakcji tłuszczu.

Nasiona zwykle stają się kruche w wysokich temperaturach, co pomaga rozłupać skorupę w celu wydobycia i zmielenia zawartości. Proces jest kontynuowany w prasie, gdzie uzyskuje się pastę do późniejszych receptur.

Masło Shorea – bo również tak się je nazywa – ma zielonkawy kolor, gdy nie jest rafinowane. Po tej fazie staje się jasnobrązowe lub białe, w zależności od tego, jak ulega przebarwieniom. Posiada łagodny zapach i kremową konsystencję. Łatwo się emulguje, co ułatwia jego zastosowanie w formułach do pielęgnacji twarzy i włosów.

masło illipe
Masło illipe jest bogate w kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Stąd pochodzą jego liczne korzyści pielęgnacyjne.

Korzyści ze stosowania

International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (Inci Beauty) wyjaśnia, że funkcje illipe obejmują działanie zmiękczające i odżywcze. Rzućmy okiem na niektóre z innych jego zalet:

  • Jest uważane za najbardziej odżywczy rodzaj masła.
  • Dodaje elastyczności i ujędrnia skórę.
  • Jest bardzo nawilżające, dlatego zaleca się odbudowę skóry suchej i matowych włosów.
  • Chroni włosy przed elektryzowaniem i zniszczeniem z powodu działania czynników zewnętrznych. W przypadku włosów kręconych sprzyja falowaniu i plastyczności.

Ponad 95% masła illipe to fuzja lipidów.

Masło illipe

Illipe ma zastosowanie jadalne, lecznicze i kosmetyczne. Jako tłuszcz roślinny może być stosowany do produkcji czekolady, ponieważ zastępuje masło kakaowe, choć może być zastosowane maksymalnie do 5%.

Jego zastosowanie medyczne i kosmetyczne wynika z jakości składników, jakie wchłania skóra. Ponadto nadaje się również do przygotowywania olejków, past, świec i innych substancji o wielu zaletach.

Może pomóc w poprawie zdrowia twoich włosów

Działanie illipe na włosy to chyba jego najwybitniejsze dobro. Mówiąc dokładniej, intensywnie nawilża włosy zniszczone słońcem, kołtunami, chemikaliami i z powodu łamliwości.

To warzywo jest bogate w kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, które wnikają we włókno włosa i poprawiają kondycję skóry głowy. Ponadto jego regularne stosowanie przywraca włosom elastyczność dzięki zawartości kwasu linolowego, który polecany jest do włosów zdrowych i odpornych.

Wystarczy, że wymieszasz odrobinę masła z maseczką lub odżywką, a zobaczysz, jak poprawi wygląd włosów. Preparat należy nakładać raz w tygodniu, pozostawić na co najmniej 5 minut i spłukać wodą.

Masło illipe jako odżywka do ust

Masło illipe działa samo w sobie jako balsam do ust oraz jako środek na gojenie owrzodzeń jamy ustnej. Jako dodatek znajdziemy je również w składzie pomadek oraz w kolorowych i niekolorowych błyszczykach do ust. W kosmetykach do ust orzechy Shorea mają właściwości nawilżające.

Mydło nawilżające

W stężeniach od 4% do 8% illipe jest używane do produkcji mydła. Kostki z tego materiału roślinnego polecane są dla skóry suchej. Jeśli masz jakiś problematyczny stan skórny, przed użyciem tych produktów skonsultuj się z dermatologiem.

illipe batoniki maślane
Masło illipe służy do przygotowania mydeł nawilżających. Polecany do skóry suchej i wrażliwej.

Składnik balsamu

Gęstość illipe dla kremów i balsamów waha się od 3% do 5% całej formuły. Kosmetyk ten sprzyja odbudowie i elastyczności komórek skóry. Dodatek nasion Shorea znacząco wzbogaca substancje znajdujące się w organizmie, ponieważ wzmacnia barierę lipidową i zatrzymuje wilgoć.

Masło illipe a inne tłuszcze roślinne

Masła roślinne mają właściwości, które czynią je wyjątkowymi w zależności od celu, do jakiego są potrzebne. Wśród wielu innych zalet masło shea jest dobre do złuszczania naskórka, zapobiegania rozstępom i ochrony przed słońcem. Masło kakaowe zapewnia również bezpośredni transport składników aktywnych do wnętrza skóry, zmniejszając podrażnienia i suchość.

Jeśli chodzi o illipe – choć może nie tak znane – pojawia się w składzie wielu kosmetyków do pielęgnacji wrażliwej skóry i włosów. Nie przegap okazji i wypróbuj tego wspaniałego masła do pielęgnacji ciała!

To może Cię zainteresować ...
Czy masło kakaowe jest dobre do pielęgnacji ust?
Krok do Zdrowia
Przeczytaj na Krok do Zdrowia
Czy masło kakaowe jest dobre do pielęgnacji ust?

Masło kakaowe jest dobrym środkiem nawilżającym usta, o ile używasz produktów z odpowiednich składników. Dowiedz się więcej tutaj.



  • Shorea stenoptera. Useful Tropical Plants. https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Shorea+stenoptera
  • Darmawan MA, Muhammad BZ, Harahap AFP, Ramadhan MYA, Sahlan M, Haryuni, Supriyadi T, Abd-Aziz S, Gozan M. Reduction of the acidity and peroxide numbers of tengkawang butter (Shorea stenoptera) using thermal and acid activated bentonites. Heliyon. 2020 Dec 17;6(12):e05742. doi: 10.1016/j.heliyon.2020.e05742. PMID: 33364505; PMCID: PMC7750560.
  • Darmawan, Muhammad & Curie, Catia & Yusuf, Muhammad & Ramadhan, Muhammad & Harahap, Andre & Harahap, Perdana & Gozan, Misri. (2021). Preparation and Characterisation of Indigenous Tengkawang (Shorea Stenoptera) Butter for Food and Cosmetics Material. Hunan Daxue Xuebao/Journal of Hunan University Natural Sciences. 48. 156 – 165.
  • Shorea stenoptera seed butter. INCI Beauty. Francia. https://incibeauty.com/ingredients/6898-shorea-stenoptera-seed-butter
  • Hidayat, N.S., Darmawan, M.A., Intan, N., & Gozan, M. (2019). Refining and Physicochemical Test of Tengkawang oil Shorea stenoptera Origin Sintang District West Kalimantan. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 543.

Treść niniejszej publikacji ma charakter wyłącznie informacyjny. W żadnym wypadku nie może ona służyć postawieniu lub zastąpieniu diagnozy lekarskiej, samego leczenia lub zaleceń specjalisty. W razie pytań lub wątpliwości należy skonsultować się z zaufanym specjalistą i uzyskać jego zgodę przed rozpoczęciem jakiejkolwiek procedury.